MY DYING BRIDE - The Barghest O´ Whitby [EP] (2011)


Je to návrat do minulosti, nebo jen chvilkový záchvěv nervové soustavy? Kdo ví. V každém případě EP – „The Barghest O' Whitby“ od pionýrů doom metalové scény MY DYING BRIDE bych zařadil do kategorie melancholický, depresivní rock. Jestli vydržíte prvních sedm minut, tak těch zbývajících 20 minut dáte také.
Ale nebyli by to My Dying Bride, kdyby to neměli pestrobarevné, tedy z pohledu tónů. Jsou zde smutné tóny, depresivní tóny, melancholické tóny. Řeknete, že to je stejné. No, ve finále ano, ale v samotném rozboru je v tom rozdíl, alespoň z pohledu psychologického vnímání jednotlivce a jeho reakce na různé vnější podněty, které vyvolávají tyto úzkostné stavy.
Takže jestli myslíte, že teď vaše frekvence není připravena, tak tento poslech odložte. V opačném případě hudbu těchto borců z britských ostrovů vřele doporučuji.
Neuvěřitelně temný podklad s téměř komorním výkladem příběhu o velkém černém psu, který zabijí lidi. Ale jako všechno má svůj důvod a nic se neděje náhodou, tak i tento pes má nějaký důvod, proč zabíjí. Je to příběh o pomstě, nikoli o nezkrotné bestii, která vraždí na potkání. Jeho poslední oběť se nachází ve starém rybářském městečku Whitby. On čeká a pak přichází z močálů.
Dějství bych asi rozdělil tak do čtyř částí, kde se chorobný murmur šíří blaty jako mor, kde housle navozují atmosféru absolutního smutku a zoufalství. Ponuré tóny znějí do dálek, kde má trýzeň své panství. Pak přichází nářek z hlasu Aarona Stainthropeho, který je prostě pro tohle jako stvořený. Jeho melancholicky naříkající vokál je pak doplňován skvělými kytarovými party Andrewa Craighana a Hamishe Glencrosse. Vynechám-li odbornou terminologii, tak je to taková smutně laděná vyhrávka s prodlouženými tóny a ojedinělými rify.
Celý koncept „The Barghest O' Whitby“ je o vcítění se do příběhu. O vnímání každého tónu, každého nástroje a změny nálady vycházející právě z onoho strašidelného příběhu o černém psu.
Všechny pak možná překvapí, že se jedná jen o jednu jedinou skladbu trvající dvacet sedm minut. A jestli ani tohle nevadí, tak jen směle do toho a užijte si melancholicky temné rozjímání s příchutí smrtelné úzkosti od My Dying Bride. 1.9.2013 (starman [8/10])


MY DYING BRIDE - The Ghost Of Orion (2020) (9.4.2021)
MY DYING BRIDE - Feel The Misery (2015) (8.4.2021)
MY DYING BRIDE - The Angel And The Dark River (1995) (5.4.2021)
MY DYING BRIDE - The Barghest O´ Whitby [EP] (2011) (1.9.2013)
MY DYING BRIDE - The Angel And The Dark River (1995) (10.11.2011)

Article | MY DYING BRIDE - The Barghest O´ Whitby [EP] (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me