BIOHAZARD - Urban Discipline (1992)


„Urban Discipline“, tak zní název druhé fošny brooklynských drtičů ušních bubínků – BIOHAZARD. Pro někoho obyčejné, pro někoho famózní záležitost. Já jsem asi někde uprostřed. Líbila se mi jejich nadčasovost, jejich agrese, kterou vkládali do každého songu. Nicméně mě občas lezlo na nervy to jejich hip hopsání, do refrénu i mimo něj. V každém případě jsou zásadní skupinou, která je součástí tzv. NYHC scény. Jejich tvorba, jejich další vývoj stál pevně na základech HC punku, který se časem doplnil právě o hip hop a metal. Takže říct, že jejich muzik je HC punk, by byla totální blbost. Stačí si pustit „Urban Discipline“. První vydání této fošny obsahuje čtrnáct fláků. Další vydání převážně s nadpisem Limited Edition Digipack už obsahuje šestnáct skladeb (+ dvě skladby ze živáku). Pak se objevila remasterovaná verze, kde se objevely demonahrávky. Já však slyšel jen to první a oficiální vydání, které vyšlo na začátku listopadu roku 1992 u Roadrunner.
V úvodním songu „Chamber Spins Three“ se rozhněvané kvarteto ve složení Evan Seinfeld (baskytara, zpěv), Billy Graziadei (kytara, zpěv), Bobby Hambel (kytara) a bicák Danny Schuller opřelo do svých nástrojů a za podpory drsných vokálů mi ukázali zač je toho v New Yorku loket. A nebyla to žádná procházka levandulovou zahrádkou, ale pěkně říznej hardcore. Tento exkurzní výlet do Manhattanu a zpět do Brooklynu byl považován jako pohled na věc o dvou stranách zákona, nespravedlnosti, zabíjení, a také o tom, jak dealeři platěj policajtům. Ve skladbě „Punishment“ přichází trest za všechny ty hříchy. Začátek z této skladby je také použit ve film „Punisher“ v hlavní roli s Dolphem Lundgrenem, který většina určitě zná. Také velká podobnost tomu, co nám Biohazard ve svých textech chtějí říct. Nespravedlnost, násilnosti a všudypřítomný zločin. Titulní „Urban Discipline“ nám za doprovodu strhujících temp a nahněvaných vokálů znovu připomnělo jaké to je v Bronxu i v Brooklynu. Kdy v popisu cestovních kanceláří je New York krásné a nádherné místo, ale je to především velké město s velkým počtem obyvatel a nikdy neuvidíme všechno to, co vidí třeba Evan Seinfeld a Billy Graziadei. Hlad, bolest, násilí a zločin. Je to o tom, kdo zná ulice a učí se nebát. Je to druh učiva, který žádná škola nenaučí. Některé továrny, obchody, kšefty na černo, všechno je to jako montážní pás, který nás semele, když se nedokážeme postavit na nohy. Postavit se a bojovat. A o tom je hardcore, stejně tak jako kdysi punkové kapely se svými výkřiky snažily upozornit na sociální problémy, tak hardcore v tomto poselství víceméně pokračuje. Pak jsou zde i hip hop party, které se v tomto poselství také svým projevem angažují a upozorňují na to, co se děje kolem nás.
Biohazard je skupinou, která uchopila všechny tyto aspekty hudebního vyjádření a jejich hardcore s rapmetalem útočí proti těm zdím od krve. 13.8.2013 (starman [7/10])



Article | BIOHAZARD - Urban Discipline (1992) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me