SONATA ARCTICA - Ecliptica (1999)


Vraťme se na chvíli trochu do historie a pojďme si společně vychutnat atmosféru roku 1999, kde ve finském městě Kemi jákási power metalová skupina Sonata Arctica vydává svůj debut s názvem "Ecliptica". Kapela album nahrála ve studiu Tico Tico v sestavě Tony Kakko - zpěv, klávesy; Jani Liimatainen - kytara; Jenne Kivilahti - basa a Tommy Portimo - bicí.
Tehdy vládli finskému melodickému metalu Stratovarius, Nightwish a tak nebylo vůbec snadné se v téhle nové generaci talentovaných muzikantů prosadit. Sonata Arctica však na sebe upozornila již singlem "UnOpened", kde už bylo takřka jasné, v jakém směru se kapela bude nadále ubírat. Myslím si, že hoši sami nepředpokládali jakou puplaritu si tímto albem zajistí. Dalo by se říct, že deska skrýva jeden hit za druhým a přitom je to spanilá, symfonická power jízda od začátku až do samotného závěru.
"Eclipticu" otevírá skladba "Blank File", která se posluchači musí okamžitě zarýt pod kůži. Následující "My Land" je jednoznačně v režii Tonyho Kakka a Janiho Liimatainena. "8th Commanded" začíná opět souhrou těchto dvou pánů a je to opravdu vypalovačka jak se ve speed metalu sluší a patří. Na řadu přichází pomalejší, ale zato, troufám si tvrdit, největší hit Sonaty, "Replica". "Dal bych království za aspoň jeden další den..." zpíva Tonny v refrénu skladby "Kingdom Of A Heart" a kapela tak znovu přiostřuje na síle. "Fullmoon" bez zbytečných řečí patří k dalším základním písním, kterou skupina naživo hraje dodnes. Další v pořadí je prozměnu u mě dosti oblíbená, pomalejší "Letter To Diana", která nepostradá veškeré emoce, takové jaké by měla každá metalová balada mít. V singlu "UnOpened" to opět power metalově žije a Jani, jako v každé skladbě, nenechá jedinou strunu pohromadě. To samé se děje hned v úvodu "Picturing The Past" a kapela v této fázi zpomalit nehodlá, a v zápětí to znovu rozbalí v nejdelší písni alba, "Destruction Preventer". Pánové se s námi rozloučí znamenitě a to skladbou s názvem "Mary-Lou".
Hymna střída hymnu, kapele to šlape neskutečně. Debut jako víno, pastva pro uši nejen pro kované power metalisty. "Ecliptica" to je základní stavební kámen a pro mě deska, která patří do mé již dávno nenarušené TOP 10. 24.7.2013 (desperite [10/10])



Article | SONATA ARCTICA - Ecliptica (1999) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me