MOTÖRHEAD - Rock ´n´ Roll (1987)


MOTÖRHEAD jsou zástupci nejtvrdšího klonu hard rocku a čelní zástupci špinavého rock´n´rollu. Jejich tvorba se vyznačuje nespoutanou a náruživou dravostí, jež dokázala strhnout fanoušky tak lehce jako větrný vír prádlo ze sušáku. Za svou existenci se nikdy nesnažili měnit svůj charakteristický ksicht ubíjejícího kladiva, nepodléhají žádnému vývoji, ale ani sezónní zkáze. Za svou éru vydali nespočet kvalitních alb, na něž fandové nedají dopustit, označují je jako zásadní ve vývoji tvrdého rocku a k některým z nich dokonce přidávají vysačku kultovní. Některé ze skladeb se pak staly nadnárodními hymnami, jejichž neznalost vede pouze k propadnutí u státnic z dějin rock´n´rollového jazyka.
Do sekce retro recenzí jsem pak zvolil album se vše říkajícím názvem „Rock´N´Roll“. Toto album jako by bylo mezi všemi těmi šlágry poněkud opomíjeno a přitom jej řadím k těm hodně divokým. Ono to bude možná tím, že na rozdíl od svých předchůdců je tento skvost poněkud metaličtější, i když pořád stále řádně špinavej a tím se zároveň jakoby samo pasovalo patrně na nejtvrdší album MOTÖRHEAD všech dob. Možná bych se nebál využít termín brutální rock´n´roll. Ovšem je třeba si uvědomit, že album vyšlo v osmdesátých letech a termín brutal tehdy a dnes jsou dva hodně rozdílné pojmy. Přesto už úvodní titulní „Rock´n´roll“ svou intenzitou dokáže omlátit omítku z rozpadající se zdi a charakteristický Lemmyho vokál jakoby vyškrabával spáry mezi cihlami. A třeba „Stone Deaf In The U.S.A.“ řeže do očí jako ten nejledovější vítr, ovšem o teplotě mnohem vyšší než je teplota těla. Ale asi největší parádou alba je zároveň největší nářez v podobě skladby „The Wolf“. Tady je vážně dobrý se vysrat na city, protože lepší jsou pocity. Třeba i trochu volnější „Dogs“ má sílu stisku čelistí zaběhlého psa. No a „Boogeyman“ to je prostě parádní taneční vyřvávačka, jak zákony špíny kážou. A ono by se dalo probrat každou sladbu zvlášť a provést takzvanou rozborku sborku celého alba a nenechat na něm nit suchou. Jenže o tom rock´n´roll nikdy nebyl. Buďto ho v sobě máte a má ho v sobě i album, nebo odchod na vrakoviště let.
Tohle album tu rock´n´rollovou sílu má a pokud prostě s vámi ani nepohne, tak hádejte kdo by měl mít na to vrakoviště namířeno. Tady absolutně nemá cenu řešit intelektuálský demagogie, protože podobný druh muziky je prostě určen čistě jen pro zábavu. A pokud se neumíte bavit, tak to není problém MOTÖRHEAD ani tohoto alba. 2.6.2013 (Rock´N´Roll Hell [10/10])



Article | MOTÖRHEAD - Rock ´n´ Roll (1987) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me