ANTHRAX - Among The Living (1987)


ANTHRAX doznal v roce 1987 pár zásadních změn. Tou hlavní byla muzika, protože s takovou razancí, jakou do nás napálili na albu „Among The Living“, už zkrátka nikdy později nepřišli. Jakoby Scott Ian a Charlie Benante měli v sobě ještě dost té adolescentní nasranosti z období jejich projektu S.O.D., ale zde to bylo vše vyšperkováno špičkovým metalovým zvukem, vždyť také nad nahrávkou bděl dva měsíce ve floridských studiích vyhlášený producent Eddie Kramer (AEROSMITH, KISS). Definitivní příklon k riffové hře stvrdilo na albu několik desítek znamenitých kytarových figur.
Album startuje tajemnými tóny titulní „Among The Living“, jejíž textová náplň přejímá hodně z novely „The Stand“ od Stephena Kinga a ANTHRAX se v ní zhusta obouvají do samozvaných mesiášů a zlovolných flanďáků. Následuje svižná koncertní tutovka „Caught In A Mosh“, při které mám vždy obrovskou chuť naběhnout do nějakého hodně nemilosrdného poga. Frontman Joey Belladonna upouští od melodičtějšího projevu z minulé desky a svůj originální hlas dává ve prospěch rychlému, úsečnému „mluvozpěvu“. Dalším historickým momentem je skladba „I Am The Law“, která textově čerpá z drsného komiksu o samozvaném soudci – policajtovi Judge Dreddovi a jež vyniká pochodovou rytmikou, ostrými kytarami, přirozeným přechodem k závěrečnému kvapíku i velmi dobrou zpěvovou linkou. Na nelehký život odstrkované mládeže na předměstí americké metropole sarkasticky upozorňuje „Efilnikufesin (N.F.L.)“, tedy obráceně „Nice Fuckin´ Life“. ANTHRAX nikdy nebyli vyloženě politicky orientovanou kapelou, ale občasné sociální téma, kritika korupce, pokrytectví a činů všemocných v jejich tvorbě k nalezení je – viz „A Skeleton In The Closet“, „One World“ či „Imitation Of Life“. Nejsilnější skladbou je „Indians“ s nezapomenutelným tribálním rytmem a legendárními kytarovými party. Skladba kritizuje a upozorňuje na nedůstojné životní podmínky amerických indiánů, žijících v uzavřených rezervacích. Na koncertech v ní Joey Belladonna vždy pěl jako o život a nabíhal při ní na pódium symbolicky v obrovské siouxské čelence.
Po realizaci „Among The Living“ následují další úspěšné koncertní štace, nejdříve americká s OVERKILL, později evropská s EXODUS a HELLOWEEN. 29.1.2013 (kobra666 [9/10])



Article | ANTHRAX - Among The Living (1987) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me