ATTAX: Nespíme a pořád tvoříme




ATTAX je kapela z Plzně, která vznikla na jaře roku 2011 po rozpadu skupiny Archeo. Od převzatých věcí postupně přešla k vlastní tvorbě na pomezí hard rocku a heavy metalu. V roce 2012 natočila třískladbové demo a o rok později ve studiu v Dolanech singl „Ďáblův dar“.



Zkuste na úvod představit sestavu kapely, případně doplnit něco na co jsem v úvodu zapomněl.
Základní osou kapely je kytarista, zpěvák a autor hudby Jan Benetka a bubeník a textař Josef Hora. Dalším zakládajícím členem byl kytarista Michal Šamšula, který ovšem kapelu na jaře 2013 pro neshody opustil a basák Ondřej Valenta. Na místo Michala nastoupil Libor Karlíček, který působil již v kapele Archeo. Historie se tak lehce opakuje a kapela tedy aktuálně působí ve složení Benetka – Hora – Valenta – Karlíček.


Z počátku jste hrávali převzatý repertoár. V současné době tedy na koncertech hráváte jen vlastní věci nebo to střídáte s převzatými songy?
Playlist se proměňuje téměř akci od akce a obsahuje některé převzaté věci a prozatím se jich asi nezbavíme. Sice jsme již sestavili set kompletně z vlastních písniček, ale lidé se stejně nejčastěji chytí na něco, co je jim známé. Z tohoto důvodu máme zařazenou alespoň jednu známou, převzatou věc.


Jak se vám vydařil váš první koncert? A co říkáte všeobecně návštěvnosti rockových akcí okolo Plzně?
První koncert jsme odehráli v klubu ve Spáleném Poříčí, který v té době provozoval Michal, v září 2011 a jednalo se spíš o akci pro kamarády, takže se akce vydařila a byla to hlavně parádní párty. Co se týče akcí v okolí, je to stále slabší a slabší. Lidé jsou zřejmě pohodlnější a chodí jen na osvědčené a již profláknuté kapely a na jiné akce se jim už nechce.


Singl obsahuje jednu skladbu „Ďáblův dar“. Kolik tedy máte hotových dalších songů a kdy bychom se mohli dočkat dalších nahrávek?
Ďáblův dar jsme chtěli pustit do světa, aby bylo vidět, že nespíme a pořád tvoříme, takže jsme ani víc písniček nahrávat nechtěli. Od té doby máme několik nových písniček a pomalu se připravujeme, že bychom je nahráli na nějaké minialbum o cca 6 písničkách. Původní plán byl jít do studia začátkem léta 2014, ale Josef je pracovně dost zaneprázdněný a tím pádem se posunuly i přípravy skladeb a nahrávání se zatím odsunuje snad na podzim.


Kolik jste zatím s kapelou Attax odehráli akcí a kterou považujete za nejvydařenější? Ozývají se pořadatelé sami nebo si nějaké akce i sami pořádáte?
Přesný počet akcí nevíme, ale pár desítek to za ty 3 roky existence dá. Vydařených akcí jsme měli několik a těžko vybrat tu nejlepší. Velice pěkná akce bylo první vystoupení s Liborem, které jsme hráli ve vodácké hospodě Na Rybárně u Berounky. Zpočátku jsme od této akce nečekali moc, ale byli jsme mile překvapeni, jak se vše nakonec vydařilo. Vlastní akce jsme pořádali v době, kdy Michal provozoval klub v Poříčí, ale v současnosti jsme od toho upustili, protože to pro nás byla hlavně ztrátová činnost a lidé stejně většinou nepřišli.


Zúčastňujete se i různých soutěží rockových kapel jako třeba Můza nebo Rocková liga? V čem vidíte hlavní smysl těchto akcí? A jaké jsou vaše dosavadní úspěchy?
Plzeňskou Múzu už bereme jako tradiční akci, které se účastníme každý rok. Nejde nám tam už v podstatě ani tolik o výsledek jako o zahrání si Pod Lampou. I když kladný výrok poroty by nás samozřejmě potěšil. Zúčastnili jsme se ještě pár soutěží v Českých Budějovicích a v Praze, ale tam to bylo také hlavně pro účast. Pořádat podobné soutěže smysl určitě má. Startovné je většinou zanedbatelné nebo žádné a je to dobrá možnost si zahrát na akci s dobrou organizací a ti lepší si mohou odnést i nějakou tu cenu za své umění.


Ještě bych se zastavil na chvíli u těch soutěží. Jsou známy případy, kdy kapela jede 400 km na místo konání akce. V porotě je přislíbená účast známých osobností. Na místě koncertu však není ani jeden. Vše je pouze zaznamenáno na kameru a podle záznamů ona porota vybírá v pohodlí domova. Kapela zahraje bez zvukovky svých patnáct minut pro prázdný sál, to se natočí a kapela jede domů. Jaké máte zkušenosti vy?
Podobnou zkušenost máme jen ze soutěže, která probíhala v jednom českobudějovickém klubu. Soutěž se konala v týdnu, takže to bylo náročné na čas a po příjezdu nás přivítal prázdný klub, kde byl jen zvukař a pár lidí z další kapely. Organizace téměř nulová, porotu jsme ani neviděli. Nesmíme ale opomenout zvukaře, který se choval maximálně profesionálně a připravil nám jedno z nejlepších nazvučení, které jsme zažili. V soutěži jsme nějakým způsobem postoupili do dalšího kola, aby nám o pár dnů později bylo oznámeno, že se soutěž ruší.


Jak u vás probíhá skládání textů a muziky? Odkud berete inspiraci?
Skládání songů probíhá téměř výhradně stylem, Josef napíše text a Honza si v hlavě vymyslí melodii a dá dohromady muziku i linku zpěvu. Tento systém skládání nám zatím vyhovuje a měnit ho zatím není potřeba. Inspirace máme poměrně dost. Nejsme nijak vyhraněni v tématech písní, takže se to točí hlavně okolo historie a pohanství, ale objevují se i motivy narážející na rozmrzelost nad stavem společnosti a samozřejmě i nějaké o ženách jako již zmiňovaný "Ďáblův dar".


Mezi muzikanty se dělí názory, že než zahrát v mizerně nazvučeném sále pro pár místních opilců, raději si akce vybírají, hrají méně, ale za to na profesionálnějších akcích, jiní zase říkají, že každá zkušenost je dobrá do budoucna, protože se muzikant například naučí hrát v situacích, kdy se třeba na pódium moc neslyší a hrají všude, kde to jde. Jak to vidíte vy, hrajete všude, kde se dá nebo jen tam, kde už dopředu víte, že to bude za něco stát?
My rozhodně nejsme v pozici, kdy bychom si mohli vybírat. Patříme spíš k té druhé skupině muzikantů, kteří jsou rádi, že si mohou zahrát. Akcí, když jsme se navzájem na podiu absolutně neslyšeli, jsme již pár zažili a je to rozhodně zajímavá zkušenost. I když tak striktní to není a u některých akcí se při domluvě rovnou ptáme na zvukaře a podobné věci okolo organizace, abychom nebyli na místě moc překvapeni.


Připravuje se do budoucna nějaká akce, na kterou byste chtěli čtenáře a fanoušky pozvat?
Teď jsme z důvodů nedostatku času zaměřeni výhradně na přípravu materiálu na natáčení již zmiňovaného minialba. Veškerý čas tedy trávíme ve zkušebně a pilujeme materiál připravený pro toto nahrávání. Pokud by fanoušky zajímaly nějaké další informace, můžou se podívat na stránky www.attax.cz nebo na bandzone a facebook naší kapely.

12.5.2014 (Magua)



Article | ATTAX: Nespíme a pořád tvoříme • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me