FEAR FACTORY - The Industrialist (2012)


Americká industriální groove metalová mašinérie FEAR FACTORY si pro apokalyptický rok 2012 připravila devátý náboj do svého smrtícího arzenálu - "The Industrialist". Předchozí povedená deska "Mechanize" vrátila jméno FEAR FACTORY opět do povědomí všech fanoušků a posluchačů. Pro mě osobně to byl jeden z TOP výkonů roku 2010. Podaří se navázat i nyní?
Veškeré nástroje na "The Industrialist" nahrál a naprogramoval sám Dino Cazares a svůj monstrózní vokál opět předvádí Burton C. Bell. Titulní "The Industiralist" se postupně těžce zvedá jako velký stroj. Kontrolky na panelech blikají a pípají, až se rozjedou motory. Groove riffy made in FEAR FACTORY, bubenický automat a naštvaný velitel Burton C. Bell kříčící z můstku. Vynikající začátek cesty skrze celý prostor továrny. Lopatky se dostávají do pořádných obrátek. Zdroj energie se podařilo zapnout a "Recharger" je velmi ostrá středně tempá vypalovačka. Dino Cazares snad nahrával místo nástrojů soustruhy, buchary a řezací pily. Pískání, řezání, zběsilé bouchání - pro milovníky industriálna a všech možných kovových zvuků to bude balzám na duši a pro uši. "New Messiah" vlastní melodickou kostru s velmi hutnou kůží. Tohoto mutanta si nenechávejte pouštět k sobě blízko. Pak se vám může doslova prožrat až na šedou kůru mozkovou. Tleskám i zdařilé hudební produkci. Zvuk je tvrdý, ostrý a hlavně obří. Pro potřeby bourání staveb postačí jen zvýšená hlasitost reproduktorů. Pořádně mrazivé pohlazení si připraví "God Eater". Doslova vás vykopnou do prostor vzduchoprázdna, které obklopuje planetu Zemi. Pak jako skokan Baumgartner seskočí skladba střemhlav dolů. Návrat na povrch a opět strojová symfonie zvuků, kdy prim si drží vrták, který vám provede lobotomii. To je pátá "Depraved Mind Murder". Robustní groove riffy, tvrdý bicí automat pracuje na 200% a tohle je pro mě stejný nářez jako byl "Powershifter" na předchozím albu.
Naše dobrodružství v továrně strachu se chýlí do druhé poloviny. "Virus Of Faith" mechanicky pulzuje a především bicí zařízení si Dino Cazares přepnul do „Apokalypsa“ módu. Ke konci se doklouže ve snové náladě, která nechá posluchače či návštěvníka nadechnout. Poslední dech však z vás vymlátí "Difference Engine". Na ploše tří a půl minut se jedná o zbraň hromadného ničení. Přežití není zaručeno! "Dissambele" se valí opět těžce. Továrna se rozhodla přemístit své působení a pomalým krokem se přenese na jinou lokaci. Tradičně je deska FEAR FACTORY velmi rozmanitá. Nabízí rychlé a ničivé příspěvky, ale také více komplexnější a hutné zážitky, kdy dojde až na transdimenzionální zážitek podpořený strojovým zvukem. Následuje klidná instrumentální "Religion Is Flawed Because Man Is Flawed", kdy na prostoru necelých dvou minut je slyšet pouze cvrkot kláves, které připomenou pomalu dojíždějící techniku. Končíme náš výlet skrze továrnu a opět se ulehá k dlouhému spánku. Proto se finální "Human Augmentatiton" spoléhá jen na tiché zvuky vycházející snad jako z nutných přístrojů pro udržení podpory života. Během devíti minut se nechá na pokoji bicí automat, který toho určitě hodně vykonal.
Já jsem spokojený, protože "The Industrialist" se drží linie dřívějšího počinu. Předvádí tradiční styl, kterým se FEAR FACTORY proslavili. Dino Cazares a Burton C. Bell předvedli světu, že se jich musí i nadále bát. Klasický obličej si stále drží a pořád umí drtit kosti v těle. Pro mě jeden z top výkonů roku 2012. 31.10.2012 (ThrashPanda [9/10])



Article | FEAR FACTORY - The Industrialist (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me