BARBAR PUNK - Vždycky budeme někomu vadit (2011)


Tak to bylo někdy v dobách, kdy se barbarští bohové počali nudit a jejich jediná kratochvíle, krvavé šarvátky mezi barbarskými kmeny, počala být pomalu monotónně nezajímavá. A tak pro volné chvíle mezi jednotlivými bitkami, kdy jednotlivé kmeny sbíraly síly k další zteči, pro potěchu nejen božského oka vynalezli bohové roztleskávačky. Jenže ani bohové nejsou neomylní. A tak stvořili sice něco pěkného, ale zároveň taky pěkně tupého, připomínajícího spíše veselé skotačení stáda stepních koz, než vzrušivě povzbudivý útvar roztleskávaček. Bylo potřeba tomu dát nějaký řád a rytmus. A tak barbarští bohové vymysleli Barbar Punk s hudbou chytlavou, aby za srdíčko vzalo, rytmickou, aby se milá předbitevní dráždidla bohů pohybovala v zákonitostech prehistorických spartakiád, ale nikterak zbytečně složitou, aby božsky krásná, přesto tupá, stvoření zbytečně brzy nezestárla z přemíry přemýšlení nad častými změnami kroků, úkroků a otoček. Vždyť kolikrát stačí natřásat hrudníkem. Ale zároveň ne s muzikou plytkou a primitivní, aby neuráželi svoji božskost.
Muzika Barbar Punku by se dala roztřídit do několika kategorií. Nejvíce převládají skočné juchajdy jako „Holka punková“, „Dva mudrci“, které mají rozhýbat naše překrásné roztleskávačky, nabudit válčící nepřátelské kmeny a uvést božstva do varu před krvavým děním. A při takových „Zas potáhnem do boje“ a „Loutky“ by se i mě, co by nezávislému pozorovateli válečné vřavy, mohlo stát, že bych se ocitl v tanci s lepými děvami. Pak tady máme něco jako veselé vyřvávačky „Každodenní“, „V hospodě“, nebo můj favorit „Barbaří regé“. Prostě halekačky, jež jdou přes pysky zmožené medovinou. Nedílnou součástí jsou i vypalovačky „Nezahazuj odpady“, „Raketová základna“ či „Vydal jsi se do světa“ pro krvavou řež přeživší válečníky, aby se při divokém pogu sami dodatečně oddělali a naše krásky s třásněma si při tom fofru ruce zauzlovaly. Relaxační „Až půjdeš na sever“ a „Pan azrik“ patrně slouží žaludovým pivem znavenému barbarskému božstvu k lehkému spočinutí na hrudi některé z roztleskávaček. Závěrečná „Jeden běží s batohem“ je taková odlehčenější sranda.
No, teď s pravdou ven na hromádku hovínek. Nepatřím zrovna k těm, jež by punkovou muziku nějak zvlášť vyhledávali, a když už, tak spíše její crustovou podobu. Ovšem tady musím podotknou, že se jeden dobře bavil nejen využitím irské píšťaly, ale i sympatickými texty. Nechť tedy barbaři táhnou Evropou. 15.10.2012 (Rock´N´Roll Hell [8/10])



Article | BARBAR PUNK - Vždycky budeme někomu vadit (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me