SKLEPMASTER - The Great Apocalypse [DVD] (2012)


Že je pět let na nějaké bilancování a bujaré oslavy málo? Tak to si může opravdu myslet pouze hloupý, intelektuálně založený trubec, neužívající každou minutu svého letu, těšíce se na svůj jediný orgasmus ve svém životě se svou královnou, neuvědomujíce si svou soukromou apokalypsu. Ovšem SKLEPMASTER si uvědomují nejen své soukromé apokalypsy, ale i tu neodvratnou, globálně mravně ekologickou a tak se radují z každého nového rána. Není tedy divu, že ukončení první pětiletky postapokalyptických soudruhů je pojato tak, jak si netroufnou oslavy pojmout i zaběhlejší spolky po dvaceti letech a to vydáním DVD „The Great Apokalypse“. A proč to nepojmout velkoryse a nedopřát si možná ten poslední luxus a nesnést do pomyslného košíku hned dvě postapokalyptická velikonoční vajíčka se zeleným žloudkem. Celý ten luxus navíc povyšuje o třídu výše grafika mistra Deathera, který se na tomto DVD doslova vyřádil a nebál bych se to označit za jeho nejlepší práci.
Ale přejděme k prvnímu disku. Ten obsahuje právě to live DVD, jež má svojí atmosférou postapokalyptického světa navazovat na předchozí EP „The Unforgiven Sin“. Sere pes radioaktivní hovno na to kde, kdy a kolika kamerama byl záznam pořízen, neboť nad hlavou straší žlutý mrak, tak ať se dostanem někam dál. Celej ten postapokalyptickej kolotoč otvírá intro z již zmíněného EP a popravdě řečeno, toho úvodu mohlo být využito třeba k foto představovačce kapely. Takhle je ten úvod vcelku dlouhej a bez akce. To je ovšem moje poslední výtka k tomuto záznamu. Pak už je jen termonukleární peklo. Je vidět, že se na tuto show SKLEPMASTER opravdu připravili a nenechali nic náhodě. Pódium zdobí plachty a celé to divadlo umocňuje silný světelný park. Snad jen těch postapokalyptických rozmardýmů mohlo být povícero. Obličeje muzikantů zdobí šmouhy od radioaktivního spadu. Při druhé skladbě „Devil In My Face“ se v rámci zpestření na pódiu zjevuje maskáčoidní postavička v plynové masce, pravděpodobně s detektorem radiace. A nebo že by šlo o detektor smradu? Na pódiu se objeví i několik hostů. Song „We Are The Damnation“ si přijde zazpívat jistý Arny. Ta skladba dostává díky využití tří vokálů mnohem démoničtější atmosféru a osobně ji řadím k nejpovedenějším z celého živáku. A jelikož se opravdu jedná o výroční záležitost, tak hned následující věc „Death Agony“ si odbubnoval bývalý tlučmistr Křovák. Celý setlist je opravdu průřezem pětileté kariéry, takže si můžete poslechnout i relativně stařičkou, česky zpívanou „Kladivem do hlavy“. Je velmi sympatické, že celý live záznam má stále stejný náboj, bez jakýchkoliv tendencí směřování k relaxaci na pódiu. Odměnou tedy budiž závěrečný cover od Amon Amarth „Pursuit Of Vikings“. Nejspíš je pravdou, že si tento živák nejvíce vychutnají skalní fanoušci Sklepmaster, jež mají veškeré písničky z repertoáru naprosto v malíčku, stejně jako ti pod pódiem tohoto koncertu. Tím ovšem nechci odradit potencionální zájemce o toto DVD, neboť se jedná o naprosto fajnovej koncert. Nutně musím pochválit i zvukovou stránku věci a i když se mi jedna kytara zdá poněkud utopenější, tak je téměř dokonalej. Sice bych ve svižnějších pasážích možná uvítal trochu akčnější střih, přesto musím vysmeknout pochvalu panu Střihorukému Eduardovi Scytherovi. Šikovný to klučina. Vcelku vkusně jsou na začátku skladeb uvedeny i jejich názvy. Možná bych přeci jenom měl ještě jednu výtku. Když má Scyther nějaký ten společenský projev normálním hlasem a tím pádem neřve, tak mu je poněkud hůře rozumět, ale to je jen nepatrný detail.
A co nám přináší bonusová část DVD? Tak je to černobílý videoklip ke skladbě „Death Agony“, který je sice sestaven ze záběrů ze studia, ale je tak profi udělán a sestříhám, že je naprosto konkurenceschopný se zahraničními klipy podobného charakteru, jež jste byli schopni sledovat na MTV nebo na Óčku. Potom tu máme videoklip k „Doomsday Machine“, který je sestříhán se záběrů z nějakého open air festu v kombinaci různých pohledů na atomový výbuch. Jako kdyby chtěl autor provést anatomii hříbečku. Velmi povedené. Jako třetí a poslední bonus je malý dokument z natáčení desky ve studiu. Tenhle dokument je fakt povedená sranda a je nejspíše věnován všem, jež mají rádi bulvár, protože přímo z natáčení zde nic není, zato zde v záběrech nenajdete jedinou figurku, která by měla méně než trojku pod kůží. Škoda, že bonusy neobsahují zajímavě zpracovanou biografii a fotogalerii, aby byl ten luxus dokonale pohromadě. V každém případě ani bonusová sekce nijak zvlášť nezklamala.
Druhý, bonusový disk je audio CD obsahující mimo jiné kompletní EP „The Unforgiven Sin“, jež považuji za velice reprezentativní záležitost, aby neměla chybět žádnému undergroundovému maniakovi, hrdě podporujícího domácí underground. Už jen tento materiál by si zasloužil samostatnou recenzi, ale jelikož se zaměřuji na celek tohoto luxusního balíčku, jehož hlavní složkou je už zmiňované DVD, tak bonusovou složku vezmu spíše zkratkovitě. Disk dále obsahuje dvě skladby z dema „A Taste Of Demonology“. Náhodný fanoušek tak může mapovat postupný vývoj kapely a tím toto CD získává na exklusivitě. Na závěr jsou umístěny čtyři live songy ze samotného DVD. Výborná možnost pro porovnání mezi studiovou produkcí a její živou prezentací. Tento disk je prostě naprosto nabušený a nebál bych se jej rozposílat jako promo na různá vydavatelství za účelem vydání materiálu budoucího. Snad jen skalní příznivci Sklepmasteru by si mohli přát více. Třeba více starších songů, nebo demoverze skladeb z EP. Tedy jestli něco takového existuje.
Závěrečná bilance není až takovou jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Hudební produkce Sklepmaster je mi hodně sympatická, ale přeci jenom bych tam viděl nějaké rezervy, které mě udržují v tom, abych se těšil na jejich připravovaný debut, jež doufám, že rozmetá zbytky torz postapokalyptických svátostí. Tady bych nejspíše hodnotil za osm. Ale takto luxusně zpracované DVD, se kterým se nesetkáte ani u zavedenějších kapel po deseti či dvaceti letech existence, mě prostě nutí dát za devět. 10.9.2012 (Rock´N´Roll Hell [9/10])



Article | SKLEPMASTER - The Great Apocalypse [DVD] (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me