DEATHSPELL OMEGA - Drought [EP] (2012)


Už při pohledu na obal tohoto mini CD vám musí být jasné, že tady se nebude jednat o záležitost, která by zapadla. Pouze úchvatná kresba, která postrádá logo kapely i název alba, to je další krok ve vizuálním ztvárnění DEATHSPELL OMEGA, kteří svou grafickou stránku nikdy nebrali na lehkou váhu a spolu s jejich hypnotickou a vyjímečnou hudbou tvoří jeden monumentální celek.
Album začíná pomalou doomovou instrumentálkou „Salome Vidsion“, která však svým blackovým zvukem z dílny DEATHSPELL OMEGA vybočuje z řady doomově laděných skladeb. Melodie, ano čtete správně, je to opravdu melodie, která se táhne celou skladbou, evokuje chlad a mráz, kterým se na svých albech prezentují SOLSTAFIR. Téměř bez pauzy přejde kapela na druhý track „Fiery Serpent“, který už jede v rychlém tempu a začíná odvíjet příběh svých jedinečných harmonií, nenapodobitelné (polo)rytmiky a hypnotického skřehotu, to vše samozřejmě obchází dostatečně zlověstná atmosféra, jakou na svých albech dokáží vytvořit jen DEATHSPELL OMEGA a pár dalších vyvolených. Řekl bych, že skladby na tomto mini CD dostaly o něco čistší zvukový kabát, než tomu bylo na zatím poslední řadovce „Paracletus“. Zatímco dříve se kapela více soustředila na vytvoření temné až zlověstné atmosféry, která poněkud překrývala muzikantské výkony, tentokrát DEATHSPELL OMEGA našli ten správný poměr. Hudební složka šla do popředí, a pokud pozorně posloucháte, zjistíte, že tolik kytarové práce, která je na sobě poskládána v několika vrstvách, by jiným black metalovým kapelám vydržela na celou jejich diskografii. Ve třetí skladbě „Scorpions & Drought“ se na vás urve celá lavina psycho vyhrávek, které v kombinaci s uhánějící rytmikou zdárně útočí na vaši psychiku. Naštěstí jsou DEATHSPELL OMEGA mistři ve vyvažování nálad svých skladeb a tak hned následující „Sand“ přejde do středních poloh a kapela vám dovolí nabrat dech před dalším útokem na mozkovou tkáň, jenž nese název „Abrasive Swirling Murk“, která po pekelném vyústění končí rozehranou střední pasáží, jenž znovu vzývá atmosféru studených severských moří. Závěrečná instrumentálka „The Crackled Book Of Life“, je opět ukázkou jedinečného hudebního cítění DEATHSPELL OMEGA se specifickou chutí jejich tvorby, která má kouzlo neuchopitelného.
Dvacet jedna minut, což je délka tohoto mini CD, uteče jako voda, ale jelikož jeden poslech v hudbě DEATHSPELL OMEGA neznamená téměř nic a na aspoň částečné vstřebání je třeba desku poslouchat vícekrát za sebou, beru to tak, že DEATHSPELL OMEGA sice vydali „jenom“ mini CD, které má ale na rozdíl od jiných kapel téměř hodinový potenciál, protože dřív než po třetím poslechu se vám od „Drought“ nepodaří odtrhnout. Tedy samozřejmě jenom v tom případě, pokud vám v žilách koluje temně zvrácená krev. 24.8.2012 (myval [10/10])



Article | DEATHSPELL OMEGA - Drought [EP] (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me