SCANNER - Hypertrace (1988)


Retro recenze nejsou jen o tom, poukázat na převratná alba v dějinách metalu, případně na alba, jež si vydobyla status kultovní. Lze též poukázat na alba, jež z dnešního pohledu nejsou ničím, a v diskografiích kapel třeba nepatří k těm nejlepším, ale v době svého vydání, v tu chvíli, v ten okamžik, měla co říci. Na co staří fotři pařívali, když ta scéna byla mnohem čistší, nezatížená zbytečným intelektualizmen a kolikrát člověk nemusel ani znát název kapely. Stačilo prostě, že to je metal. To je i případ alba „Hypertrace“ od kapely SCANNER. Toto album opravdu nepatří ke klenotům kapely a možná by se dalo označit i za nejhorší v diskografii SCANNER, ale jako debut rozhodně splnilo svou úlohu, ve své době určitě mělo co říci a v přívalu vrstevníků se neztrácelo.
Už úvodní „Warp 7“ je výbornou speed řezanicej, kde se plynovej pedál, stejně tak jako u většiny skladeb, rozhodně nešetří. Stejně tak je to se zpěvem, který je melodický, přesto pořád agresivně nabroušený. O pověstný fous volněji může působit sekeráž „Terrion“, kde především zaujme jakáž takáž majestátnost a hymnické refrény. „Locked Out“ se nese v podobném duchu, ale ty refrény jsou ještě hymničtější a snad by se dalo říci pompéznější. Podobným věcem jsme svého času říkali hymnický metal, protože ani státní hymny či Internacionála neměly takovou sílu. Za zvuku podobných chórů by stálo za to pozvednou prapor se zpřetrhanými okovy. Další takovej je i opravdu volnej heavy hymnus „Across The Univerze“. Prostě v jednoduchosti je síla a ty sborové refrény absolutně k nezaplacení. Volnější úvod, měnící se v rychlo jízdu, nabízí „R.M.U.“. Svýho času jsme věnovali tuto skladbu na vojně lampasákům, protože při počeštělý verzi se nedalo v refrénu vyřvávat nic jiného než hypermagor. „Grapes Of Fear“ považuji za nejméně povedenou a to i přes její údernou razanci. Nejpomalejší skladbou je „Retaliation Positive“, která jako by oplývala temnou válečnou atmosférou. Prostě jít do ulic a stavět barikády z popelnic. Celou kolekci uzavírá řezavá „Killing Fields“ s absolutně výborným závěrem, jako když vyvoláváte boha pomsty.
Jak už jsem řekl, byla alba, která prostě fungovala pouze ve své době. Když bych postavil toto album vedle kteréhokoliv progres alba, tak bude působit jako pěst na oko a ještě k tomu strašně naivně. Takže se spíše než o recenzi jedná o drobné ohlédnutí a připomenutí mladých let pamětníkům. 15.8.2012 (Rock´N´Roll Hell [9/10])



Article | SCANNER - Hypertrace (1988) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me