BROKEN HOPE - The Bowels Of Repugnance (1993)


Sick! Sick! Sick! Odporné, neuvěřitelné, zvrhlé, hnusné, chorobné, všechny tyto a podobné přívlastky hodí se na album „The Bowels of Repugnance“, jakožto i na tvorbu jeho autorů, nedoceněných amerických maniaků Broken Hope. A taky stále přitažlivé, času odolné, v jistém smyslu geniální. To, co naznačil debut „Swamped in Gore“ (1991), se zde naplnilo nad očekávání a vznikla deska, která už v době svého vzniku vyvolávala docela rozporuplné reakce, a jež byla mnohdy nepřijata i posluchači libujících si jinak v brutálnějších metalových odnožích.
Album vzniklo a vyšlo v roce 1993 a navazovalo na zmíněnou prvotinu „Swamped in Gore“, která nebyla špatná, ale byla z ní cítit jistá nepůvodnost, ovlivnění ranou tvorbou Cannibal Corpse a dalšími bratry ve zbrani bylo ještě patrné a kapela zde svou tvář stále hledala. V kontextu tvorby pacientů Broken Hope je všeobecně nejvýše ceněno album „Loathing“ z roku 1997, kde skupina byla na vrcholu svých tvůrčích schopností a zřejmě byla opravdu v životní formě. Věřím ale tomu, že se najdou jedinci (včetně mě), kteří si z diskografie Broken Hope nejvíce cení právě dvojky „The Bowels of Repugnance“, ať už z jakýchkoliv těžce vyjádřitelných důvodů. Vzpomínám, že když jsem album slyšel poprvé, mé nadšení neznalo mezí, a několik dní jsem neposlouchal skoro nic jiného. Dnes je doba už samozřejmě někde jinde, přece jen už uplynulo bezmála dvacet let, a kritéria posuzování takových zhovadilostí jsou nastavena přiměřeně vývoji žánru, přesto si myslím, že tento gore klenot má sílu zaujmout i v době současné a že i když v tomhle specifickém ranku kralovali tehdy jiní chlípníci, nejedno známější seskupení by v přímé konfrontaci za rovných podmínek tahalo za kratší konec střeva.
A proč se mi album tak vrylo do srdce a paměti? Pro tu atmosféru. Ta je neopakovatelná, a kapele se i díky produkci a mixu kytaristy Briana Griffina podařilo vtisknout morbidnímu materiálu bezútěšnou a takřka apokalyptickou náladu. Rozladěné intro „Repugnance“ dává jasně najevo, že až se červi rozlezou, bič boží je nevyžene, a zavládne rozklad. Následující „The Dead Half“ povolí stavidla smradlavému proudu brutálních skladeb, ve kterých postupem ubíhajícího hracího času zjistíte, že pánové nejsou jen mistry yluzování dekadentního nářezu, ale že jsou také zručnými muzikanty, což se v pozdějších letech ještě více potvrdilo. Dravá a pulsující rytmika síly pneumatického kladiva nehrozí monotónností, v bubeníkově hře brzy odhalíte promyšlenost a cit pro hru. Hluboce podladěné strunné nástroje přecházejí z rychlých paleb do tahavých zatěžkaných pasáží, kde morbidita sálá z každé vteřiny produkce, podporovaná projevem nemocného vokalistova hrdla. Jeho majitel Joe Ptacek (označení zpěvák se zde opravdu nehodí) byl prostě k zulíbání a tento maník představoval pro mnohé nejviditelnějšího a nejcharakterističtějšího člena kapely, jenž patřil k jasným identifikačním poznávacím znakům choré chásky. Slova textů, které si svým obsahem po právu zasloužily přelepku „Explicit Lyrics“ a sahaly až na dno nakažené duše, chrlil způsobem, že ani s pomocí bookletu nebyla šance zachytit, v které části textu se zrovna nacházíte. Jeho growling mohl směle konkurovat notoricky známému kanibalu Barnesovi, a podtrhoval lyrickou fantasmagorii. Ta dosáhla pomyslné hranice extrému a raději ji zde nebudu rozebírat. Koprofilie, nekrofilie, kanibalismus, sexuální deviace, církevní pedofilie, to je jen malý výčet mňamek, které jsou tabu nejen v rodinných školách. Kdo chce, nechť uchopí booklet, přeloží si texty, k tomu si pustí příslušné skladby a tuším, že pochopí, v čem je síla tohoto alba.
Jak už jsem zmínil, odezva na desku byla různá, od těch, co vyčítali kapele jednodušší projev a zdravý mozek ohrožující obsahovou náplň, až po ty, kteří s pořádnou dávkou nadhledu ryčeli nadšením. Každopádně se Broken Hope podařilo něco, čím se nemůže pochlubit každý. Natočit album, které má trvalou, originální a specifickou atmosféru, jejíž aroma nevyprchá ani za dalších dvacet let. Album, které si nemůžete splést s žádným jiným, a po jehož poslechu vždy chvíli trvá, než se vrátíte do reality, která vám najednou alespoň na chvíli nepřijde tak zvrhlá a děsivá. Následující počiny přinesly příklon k větší promyšlenosti, techničnosti a strukturálnosti, kapela však pořád jakoby zůstávala ve stínu slavnějších žánrových ikon a na konci milénia znavena ukončuje činnost. V pozdějších letech se častokrát spekulovalo o reinkarnaci v původní sestavě, čemuž jednou provždy zamezil Joe Ptacek, který v roce 2010 prohrál svůj souboj s životem a se stylem, jakým ho žil, a dobrovolně odešel z tohoto světa s pomocí střelné zbraně. Letos se však přece jen věrní fanoušci dočkali a Broken Hope ohlásili návrat, kde předčasně zesnulého frontmana s českými kořeny nahradí zpěvák Damian "Tom" Leski z podobně zaměřených Gorgasm. Přál bych skupině, aby konečně dosáhla zasloužilého většího uznání. My members, REMEMBER!!! 6.8.2012 (prepil [10/10])



Article | BROKEN HOPE - The Bowels Of Repugnance (1993) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me