AURA NOIR - Out To Die (2012)


Je to jako když luštíte křížovku a tajenku dopředu znáte, anebo ji alespoň tušíte. Vyplňujete automaticky litery do políček a opakujete tento proces po x-té přesto, že nějaké překvapení nehrozí. A důvod je jasný a rozhodující: prostě vás to baví.
Stejně je to i s nahrávkami rarachů Aura Noir. Pokaždé, když zaregistruji novinku nezničitelného norského tria, říkám si, jestli to má vůbec cenu znovu poslouchat novou verzi toho, co už jsem od této chásky (a nejen od ní) slyšel za ta léta nesčetněkrát. A stejně si nové album vždy znovu obstarám a nechám se nejednou novým matrošem přejet, přestože času nám určenému je málo a zdálo by se smysluplnější věnovat ho něčemu (někomu) jinému. Ale srdci, sentimentu a hluboko v lidských genech zakořeněnému primitivismu neporučíš a tak mi opět v uších zní nové dílo Aura Noir, tentokrát pojmenované „Out to Die“.
Asi jen blázen by očekával, že Aura Noir uhnou z linie, které se drží už skoro dvě desítky zim. Jestliže by se našel někdo, kdo by se s nimi setkal poprvé až nyní, mohl by si myslet, že se kapela veze na pořád ještě úspěšném trendu retro kapel, které neúnavně a nadšeně propagují starou školu, ale šeredně by se mýlil. Nesvatá trojice Aggressor, Apollyon a Blasphemer hrnuli tento randál dávno předtím, než se nějaká retro vlna začala vůbec formovat a novinkou jako by se vrátili ještě hloub ke kořenům nejen svým, ale i k těm černě metalovým. A tak jako ve svých začátcích, kdy začali provozovat hudbu, která neměla prakticky nic společného s jejich domovskými kapelami, i nyní umožňují posluchači vrátit se do pravěku extrémní hudby, kdy se na škatulky ještě moc nehrálo a vše podstatné se dalo shrnout do jediného slůvka – METAL. Ten s přívlastkem heavy tehdy začínal sládnout, a tak se logicky začaly formovat agresívnější a temnější spolky, které začaly v kovové zahradě sadit semínka blackové a později i thrashové. A právě do začátku osmdesátek se s Aura Noir už popáté vracíme. Jednoduchá, primárně útočící, neotesaná a obhroublá řezanice, která ignoruje jakýkoliv vývoj, posun v čase a moderní trendy, ať hudební nebo technologické. Aby byla iluze dokonalá, je této štiplavé facce přizpůsoben i zvuk, takže opravdu nic pro konzervatoristy a jemná ouška.
Důležité je nenechat se odradit prvním dojmem, a do nahrávky postupně proniknout, což je asi tak jediná menší změna v porovnání s předchozími deskami, které chytaly napoprvé. Dá se tak možná mluvit o určité rafinovanosti, kdy se pod nánosem zvukové špíny dají odhalit různé drobné vychytávky v podobě fragmentů typických právě pro zmiňované období raných osmdesátek, v nichž si nikdo nelámal hlavu jednoduchými laufy, průhlednou skladbou riffů a naivní kompozicí. Důležitý byl výsledek, hudba musela mít koule a výrazové prostředky k vyjádření temnoty a agrese se teprve pilovaly. Energie se klidně čerpala i z punkových zdrojů, bylo to šumafuk, hlavně ať to jede. A právě tyto vzpomínky Aura Noir vědomě vyvolávají a na nic si nehrají, jde jim to od chlopní.
První album kapely se jmenovalo „Black Thrash Attack“ a výstižněji se nedá pojmenovat celá tvorba Aura Noir, novinku „Out to Die“ nevyjímaje. Ti, co hledají v hudbě skladatelskou progresi, vývoj a technickou zručnost, se skupině raději velkým obloukem vyhnou, a ti, kterým se tento zrychlený Venom zamlouvá, po dalším albu určitě sáhnou i příště. Deska jako dělaná pro kalná rána... 21.6.2012 (prepil [8/10])



Article | AURA NOIR - Out To Die (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me