SUBURBAN TERRORIST - Cut-Throat From The World Of Obsession (2012)


Death metalová parta SUBURBAN TERRORIST pocházející ze slovenského města Beluša, spojila své síly s rostoucím labelem Gothoom production a tak přichází na svět monstrum se jménem „Cut-Throat From The World Obsession“, které je druhým albem, jenž má kapela na svědomí. Bohužel, jedničku jsem neslyšel, takže nemohu srovnávat, jak velký posun SUBURBAN TERRORIST udělali od svého debutu, takže se budu soustředit jen na nové album.
Pro začátek základní info: nahrávalo se ve studiu Shaark, což je dnes záruka kvality, kterou SUBURBAN TERRORIST ještě zúročili tím, že mix a mastering probíhal ve vyhlášeném polském studiu Hertz, které je oblíbené místní death metalovou špičkou. Dále si kapela pozvala na album hosty - zpěváky Vlastu „Killy“ Mahdala z death grindových MELANCHOLY PESSIMISM a Martina „Walki“ Valkára, jenž je aktivní v kapelách PROTEST a PORFYRIA. Toť informace, které nabízí booklet.
Při pohledu na cover alba vám bude ještě před vložením cd do přehrávače jasné, že témata, kterými se kapela zabývá, nebudou nikterak růžové, ale realita dnešních dnů je už taková. Album začíná klasickým intrem kostelních chorálů, které narušují zneklidňující hlášky a výkřiky nějakého šílence, což určitě chválím, protože death metalová deska bez pořádného intra je jako palec bez nohy, alespoň pro nás dříve narozené metalisty. Samotná produkce alba se pohybuje v rozmezí pořádně našláplého death metalu, k němuž lze směle přiřadit přívlastek brutal, takže se jedná o kombinaci americké death metalové školy s evropskými vlivy třeba takových VADER. Chlapi mají svůj styl naprosto v malíku a jejich hudba v rámci žánru nemá slabé místo, ať už se jedná o bubenické eskapády Luboše Bačy, který s přehledem zvládá rychlá a ještě rychlejší tempa, a šlape jako dobře promazaný stroj, nebo naprosto bezchybný brutal growling zpívajícího kytaristy Tomáše „To2my“ Vačka, kterému sekunduje druhý kytarista Matěj Slovák se svým vykřičeným vokálem. Nejlépe se kapela cítí ve vysokorychlostních otáčkách, kdy válcuje a drtí jako o život, aby po chvíli lehce zmírnila tempo, kdy kytaristé začnou kouzlit pod nánosy riffů temné melodie a členité kytarové postupy. Občas přijdou na řadu i hardcore a grind vlivy, nebo kytarové houpačky. Tyto ingredience však SUBURBAN TERRORIST používají spíš jako koření, které má jejich hudbu obohatit o větší členitost a variabilitu, což se daří na výbornou a tak ani po půl hodině opravdu pozorného poslechu nemáte pocit, že posloucháte dokola jednu a tu samou skladbu. Zářným příkladem může být song „Death To Sun“, ve kterém kapela v refrénu nezapře vlivy VADER, ale zároveň si jde po své vlastní cestě, nebo následující instrumentální skladba nazvaná „Intro Part II“, jenž je postavena na melodických riffech a kytarovém sólu, samozřejmě stále v brutálním kabátu a určitě nemá potenciál jen nějakého intra - výplně jak by mohl název napovídat. SUBURBAN TERRORIST se tedy předvádějí v dobrém světle a mají svoji produkci zmáklou na jedničku, včetně kvalitního zvuku na světové úrovni, jenž dává vyniknout síle celého alba a čitelnosti jednotlivých nástrojů.
Je sympatické, že si chlapi drtí ten svůj death metal s maximálním nadšením, i když v dnešní době je těžké v tomto stylu přijít s něčím novým, ale to ani není případ SUBURBAN TERRORIST, kterým je evidentně jasné, a pro ně prioritní, hrát špičkový death metal bez toho, aby museli nutně objevovat Ameriku. Svůj styl mají tito Slováci v malíčku, což je teprve na druhém albu obdivuhodný výkon. 20.6.2012 (myval [8/10])



Article | SUBURBAN TERRORIST - Cut-Throat From The World Of Obsession (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me