BOLT THROWER - Mercenary (1998)


Bolt Thrower je velmi známý pojem a díky jednomu ´příteli na telefonu´ (smích) jsem se dostal k albu "Honour Valour Pride" z roku 2001. Po delší analýze tohoto počinu jsem se podíval trochu do historie této death metalové party. Přes čtvrtou křižáckou výpravu jsem se dostal až k žoldákům, resp. k jednomu žoldákovi, abych byl přesný. Album "Mercenary" mě opravdu pohltilo a death metalové riffy mi v hlavě zněly ještě několik hodin poté. Zřejmě proto jsem se rozhodl o tomto výtečném albu napsat pár řádků.
Death metal jako žánr jsem poslouchal vždy okrajově, ale je mnoho kapel, které mě svým přístupem uhranuly. Nehledě pak na takové skutečnosti, že se v takovýchto kapelách objevovaly osoby něžného pohlaví, což bylo v dřívější době neobvyklé. Dnes je to zcela normální jev a rovněž existují čistě ženské metalové soubory. Ale vraťme se k Bolt Thrower. Ženský prvek této death metalové party se jmenuje Jo Bench a hraje na baskytaru. Zbytek bandu je složen z mužských elementů - kytaristé Gavin Ward a Barry Thompson, bicmen Alex Thompson a zpěvák Karl Willetts.
Úvodní "Zeroed" se rozjíždí velmi působivou rozehrávkou obou kytaristů, riffy se formují a vyrážejí do války. Odstřelovač mačká spoušť, první mrtvý padá k zemi. Je to nevýslovné utrpení zapomenutých válek. Nebo nezapomenutelných? Kdo by taky zapomněl na války, které poznamenaly celé lidstvo. Bez ohledu na historická fakta se tato skladba rozjela na výtečnou a já mohl nasát válečnou atmosféru, kde není žádná spravedlnost, žádný mír, jen nespočitatelná úmrtnost. Karl Willetts to umí a svým hrdlem rozesílá poselství pravdy a smrti do zákopů, do okolí plného nepřátel. Povědomé tóny kytar uvádějí do pohybu další kousek tohoto alba "Laid to Waste". Nikdy nezapomenu na ten výrazný a hutný zvuk, který pronikal všemi prostory mého pokoje. Je to další vítězství death metalové syrovosti. Trojkou "Return from Chaos", co by návratem z chaosu, se znovu přibližujeme k hranici válečné zóny. Pod riffy Barryho kytary se pak prodíráme ostnatým drátem, abychom mohli nabít svoje ´kvéry´ a vyrazit za podpory celé skupiny do boje. V titulní "Mercenary" se opět ukázaly kvality mistrů death metalových válečníků Bolt Thrower. Jejich žoldák se vypravil do smrtící oblasti. Anonymní žoldák, kupec války bez svědomí. Žádné slzy, žádná lítost, žádné odpouštění. Absolutně ´cool song´, který byl i přes pomalejší tempo naprosto nejlepší skladbou této fošny. Pátá skladba "To The Last" pokračovala v pomalejším tempu. Válečný stroj se však rozjel a ničil před sebou všechno živé i neživé. Byl to instinkt přežití. Žádná důvěra. Ten, který přežil. Vyvrženec. Ten poslední. Střídavé tempo podporované přesnými kopáky se fakt dobře poslouchalo. Zajímavým kouskem byla i "Powder Burns". Zase jme byli připraveni na válku. Beze strachu a bolesti, s myšlenkami, které nejdou popřít. Znovu připraveni na boj. Nepřátelské cíle a další bojechtivost se ukazuje v "Behind Enemy Lines". Typické death metalové riffy pronikají skrze šedivý kouř a bortí nepřátelskou linii. Devátý song "No Guts, No Glory" odstartoval výstřel z tanku. A Bolt Thrower drtí vše.
Závěrečnou kapitolu tohoto válečného disku obstarala "Sixth Chapter". Uzavírá tak jednu kapitolu, aby mohla začít nová. Jestli je to konec tisíciletí nevím, ale je to určitě konec jedné z nejpůsobivějších desek této formace, kterou jsem slyšel. 18.6.2012 (powerhome [10/10])



Article | BOLT THROWER - Mercenary (1998) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me