PLEIADES - Pleiades (2010)


S Plejádami jsme se setkávali v mnoha mytologiích, kde působily jako samostatné souhvězdí a pomáhaly určovat chronologické cykly. Nicméně každý správný astronom ví, že to je otevřená hvězdokupa v souhvězdí Býka ve vzdálenosti 380 světelných let, což je v přepočtu asi 3,59.1016 km. Pouhým okem můžeme vidět 6 až 10 hvězd, ale ve skutečnosti je jich přes 1000. Nejjasnější je Alcyone a má svítivost 795x větší než Slunce. Mezi další velmi jasné hvězdy patří také Pleione, Maia, Atlas, Electra, Merope, Taygeta, Calaeno a Asterope. Jejich světlo je odráženo modrými prachovými reflexními mlhovinami. Jsou blízko ekliptiky a dochází často k jejich zákrytům Měsícem. Jelikož se však jedná o otevřenou hvězdokupu, odhaduje se, že se přibližně za 250 milionů roků zcela rozplyne do podoby osamocených hvězd, obíhajících kolem centra Galaxie.
V poslední době se v jistých kruzích také hovoří o tzv. Plejáďanech. Klasická ukázka učení o Plejáďanech je třeba uváděná v publikacích Billyho Meiera. Jde o humanoidní rasu, která často navštěvovala a navštěvuje Zemi a se kterou sdílíme společný rodový původ.
Z trochu odlišné, přesto podobné, inciativy vznikla v říjnu 2005 v brazilském Belo Horizonte rock metalová parta Pleiades, kterou založil kytarista André Mendonca (15 let). Oslovil další kamarády a parta mladých nadšenců ve složení: Cynthia Mara (18 let) - zpěv, Andre Bastos (21 let) - bicí a Mateus Olivello (21 let) basa vyrazila do světa hudby. Ve svých začátcích začali hrát cover verze od Metalliky, Ramones, Joe Satrianiho či Deep Purple. Po určité době se rozhodli pro vlastní repertoár. Jejich první vystoupení bylo v dubnu 2006 a zahráli už přes 150 koncertů. Texty jsou převážně o lidském chování a vlastních zážitcích. Když zabrousím k jejich hudebnímu výrazu, je to odraz kapel ve stylu hard & heavy s příchutí Guano Apes, to však jen díky projevu zpěvačky Cynthie.
Jejich stejnojmenné album obsahuje deset skladeb včetně bonusové skladby "Freedom". Je sice plné nadšení a rockového cítění, ale objektivně musím říct, že je znát, že jsou mladí a a zkušenosti teprve budou přicházet. Každopádně se mi u některých skladeb líbí jejich absolutní odevzdanost a to napětí, které z nich vyzařuje. Jsou ukázkou toho, že jsou prostě ´IN´ do rocku. Toho si cením a proto nebudu hodnotit jednotlivé skladby. Fandím takovýmto kapelám a věřím, že to nebude další klišé, které spadne do komerčních návyků různých kapel, jenž položili svůj život do rukou MTV a jiným podobným společnostem. V jedné ze svých písní - "Before The Music Dies" - zpívají o hudebním průmyslu, tak věřím že si udrží svůj přístup a nepodlehnou vlivům zvenčí. I když vím, že to je velmi těžké. Držím jim palce. Jsou mladí, jsou netrpělivý a jsou na začátku své hudební cesty. 16.6.2012 (powerhome [7/10])



Article | PLEIADES - Pleiades (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me