MEKONG DELTA - Intersections (2012)


Mekong Delta je zpět. Tato progresivní německá parta si po svém návratu s albem "Lurking Fear" z roku 2007 a ještě lepším albem "Wanderer of the Edge of Time" z roku 2010, přichystala lahůdku v podobě kompilace s názvem "Intersections". Jedná se opravdu o výběr starých skladeb, které jsou nově přezpívané a samozřejmě nově nahrané. Současná sestava vedená nejstarším členem kapely baskytaristou Ralphem Hubertem, dále pak kytaristé: Benedikt Zimniak, Erik Grosch, zpěvák Martin LeMar a bicí Alex Landenburg, přišla se zajímavým nápadem. Sám Ralph se ujal produkce a tento výtvor pak předhodili lačnému metalovému podsvětí.
První kousek, který připlul po řece Mekong, až k její deltě se jmenuje "The Cure". Tento lék je z prvního stejnojmenného alba skupiny. Metalová scéna se tak mohla v roce 1987 seznámit s nově vycházející hvězdou technického thrash metalu. Druhá "Shades of Doom" se nachází pro změnu na třetím albu "The Principle of Doubt" (1989). Na tomto albu si naposledy zazpíval první vokalista této skupiny Wolfgang Borgmann, zvaný ´Keil´. Jeho nástupce Doug Lee se objevil ve skupině až o rok později. Albem "Kaleidoskope" (1992) se pak skupina dotkla metalového Olympu a jmenované album získalo zaslouženě největší ohlasy a skladba "Sphere Elipse" patří k těm nejzdařilejším. Nynější frontman Martin LeMar tomu dává opravdu zajímavý rozměr. Nesnaží se napodobovat předepsaný rozsah výšek, ani skupina samotná se nedrží až tak přesných postupů. Kdo zná dobře album "Kaleidoscope", uslyší, že jsou zachovávány jen melodické linky, které vše ohraničují. Vše ostatní je volné. Tento přístup mě po prvním poslechu trochu překvapil, ale zapůsobil. Následující "The Healer" z alba "Visions Fugitive" (1994) je úderná a přesto klidnější skladba s heavy základem. Skupina se už na tomto albu připravuje na obdivuhodný experiment zvaný "Picture at an Exhibition" (1996). Kdo to slyšel, asi ví, o čem mluvím. Mě samotného to dostalo. Byl to neuvěřitelný poslech a před triem Uwe Baltrush, Peter Haas a Ralph Hubert jsem musel smeknout. Byla to vlna těžkopádných a nesouvislých melodií, která však přes některé nelogické modulace dokázala vyloudit i špetku melodie. Pátý kousek nás znovu vrací k albu "Kaleidoscope" (1992) a to v písni "Innocent?". Pomyslná nevinnost vystavěná na thrashových rifech. Je to prostě svižná a energická záležitost. Skladbou "Memories of Tomorrow" se dostáváme k první ukázce jejich výborného alba "The Music of Eric Zann" z roku 1988. Tímto albem se probudila neskutečná metalová nestvůra, žijící v nelibozvučných tónech a v abstraktních významech strašidelného světa kolem. Sám příběh němého violisty z ulice Rue d´Auseil, Ericha Zanna a jeho melodií, pocházejících ze vzdáleného vesmíru imaginace, je plný strachu. Sedmička "Heroes of Grief" z alba "Mekong Delta" (1987) se snaží přidržet nás v prokletém lese Troos a ve smutku hrdinů, kdy se mocný Elric z Melniboné potkává s mladou lady Zarozinia z Kaarlaku. Z příběhu plného slávy, smrti a bojů proti zlu se přesouváme do roku 1992. Album "Kaleidoskope" a jeho song "Heartbeat". Hodně zajímavá záležitost. Moc se mi líbila uvolněnost Martina LeMara. Žádná hlasová křeč. Byl absolutně svůj. Předpolední kousek "Transgressor" z alba "Dances of Death (and other Walking Shadows)" vypuštěného do světa v roce 1990 je podle mého nejslabší kousek tohoto výběru. Byl to kostlivec hrající na housle, který zůstal nad hromadami umírajících a vyhrával melodie smrti.
Na závěr si skupina nechala skladbičku "Prophecy" ze své kultovní fošny "The Music of Eric Zann". Strhující tempo bez nějakých složitostí vyjadřující thrash metalovou náladu té doby. Prostě konec jak má být. Je to velmi pěkné shrnutí v nové košilce. 4.6.2012 (powerhome [9/10])


MEKONG DELTA - Tales Of A Future Past (2020) (4.8.2021)
MEKONG DELTA - Intersections (2012) (4.6.2012)
MEKONG DELTA - Kaleidoscope (1992) (1.2.2012)
MEKONG DELTA - Wanderer On The Edge Of Time (2010) (16.8.2010)

Article | MEKONG DELTA - Intersections (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me