BATHORY - Hammerheart (1990)


Když vyšlo tohle album, byl jsem zrovna na vojně a ujížděl na skupinách jako Voivod, Slayer, Coroner, Testament, Kreator a hlavně Bathory. Tenhle ´sólový projekt´ švédského multi-instrumentalisty Tomase Forsberga, známého spíše jako ´Quorthon´, jsem si oblíbil albem, které jsem slyšel jako první, a to bylo "Under The Sign Of The Black Mark", vydané v roce 1987. Byla to neskutečná porce svérázného black metalu, který ohnivým vozem rozrážel mlhy záhuby a na volání z hrobů zapaloval třináct svíček. Po tomto počinu přišel Quorthon s deskou "Blood, Fire, Death" (1988) a Bathory chtěl každý. I já jsme patřil do této kategorie nadšenců, a měl na džísce jejich nášivku. To prostě muselo být. A když jsem dostal do ruky "Hammerheart", po jejím poslechu zazněl z mých rtů jen úžas. Byl to neskutečný zážitek, pro někoho, kdo miluje vikingskou mytologii jako já.
Už první skladba "Shores in Flames" byla vstupem, který mnohé překvapil. Byla to změna. Volnější, valivé tempo, mírnější vokály, doprovázené výtečnými sbory a skladby byly delší než tomu bylo doposud. Nová éra Bathory nastala. Přes zvuk vln narážejících na břeh jsme se dostali v druhém kousku k "Valhalle", Síni padlých, kam za doprovodu valkýr přicházejí padlí bojovnící - einherjové, kteří se zde připravují na poslední bitvu (Ragnarök). Pod hromovými bicími a působivými sbory jsme chtěli být pokřtěni v ohni a ledu, "Baptised in Fire and Ice". Ve středním tempu pak Quorthon chrlí slova jako drak, co vypouští hrůzu. Kvílení kytar je pak doprovázené skvělými sbory. Čtvrtá "Father to Son" se rozjíždí venkovským intrem, kde přes štěkot psů můžeme zaslechnout výkřik rodící ženy a pláč narozeného dítěte. Netrpělivý otec už přichází, dveře se otvírají, pláč se znásobuje a sbory spouštějí impresivní skladbu. Zkuste se zaposlouchat do Tomasových vokálů a jiných hlasových dopěvků. Výborná záležitost. Nejkratší, ale nejdojemnější na albu je "Song To Hall Up High". Tato baladická vsuvka za podpory klávesového outra přechází v následující "Home Of Once Brave". Typické Quorthonovy nabroušené kytary a monotonní bicí se valily vpřed. Opět výborná práce s vokály tuto skladbu posunula opravdu hodně vysoko. Samozřejmě, že nemohu zapomenout na všudypřítomné sbory, které opravdu provázejí každou skladbu na tomto albu. Atmosférickým intrem a dusotem koní se rozjel asi nejpůsobivější song na této fošně - "One Rode To Asa Bay". Příběh o cestě k zemi Asa. Moudrá slova starců a jednom z nich, který viděl dračí lodě na moři. Všichni ti z Asa Bay viděli pak zázrak na obloze... Melodické, byť jednodušší, riffy se táhly celým songem, který i přes tento monotónní výraz na mě působil velice ohromným dojmem.
Myslím, že "Hammerheart" je zaslouženě uznávané jako jeden z nejlepších počinů těchto průkopníků epického viking metalu. 26.5.2012 (powerhome [10/10])



Article | BATHORY - Hammerheart (1990) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me