SWALLOW THE SUN - Emerald Forest And The Blackbird (2012)


SWALLOW THE SUN patří mezi ty kapely, které na sobě neustále pracují a na každém dalším albu jsou zase o kus dál. Ne, že by se nějak dramaticky vyvíjeli a svým fanouškům připravovali progresivní šoky, ale mravenčí práce a chuť nepřešlapovat na místě jim rozhodně nechybí. A tak dnes, kdy mají na svém kontě pět řadových alb, patří mezi uznávané veličiny doom metalového žánru.
Nové album "Emerald Forest And The Blackbird" dále rozvíjí odkaz předchozí desky "New Moon", která představila kapelu v přístupnějším světle. Tím chci říct, že dnešní SWALLOW THE SUN už nepatří jen oddaným fanouškům doom metalu, ale jejich hudba oslovuje i příznivce gotiky a jiných melancholických odnoží. Tentokrát kapela dokázala na svém novém albu pojmout širokou paletu temných žánrů a i když se stále jedná o melodic doom metal, který je nosným pilířem, jsou zde čím dál víc slyšet ozvěny, kterými se dnes prezentují kapely jako ANATHEMA nebo KATATONIA. Na druhou stranu umí SWALLOW THE SUN nasadit i blackovejší tvář a to hlavně v podobě vokalisty Mikky Kotamäkiho, který je opravdu neuvěřitelný. Jeho plynulé přechody mezi melancholickým čistým zpěvem, blackovým skřehotem a death metalovým growlingem jsou fascinující. Díky jeho zpěvu může kapela roztáhnout křídla a v klidu začít skladbu jako melancholickou písničku, kde je hlavní motiv vybrnkáván akustickou kytarou, aby později skladba vygradovala do blackového očistce (bráno s rezervou) s melodic death doomovým závěrem. Mezi vrcholné záležitosti alba patří skladba "Cathedral Walls", ke které kapela také natočila video a jako host se zde představuje Anette Olzon (NIGHTWISH). Skladba jede skoro až do své půle v temné rockové brázdě za doprovodu melancholického vokálu, ke kterému se potupně přidává Anettin hlas a navozuje tak křehkou atmosféru, že by byl až hřích ji naružit. Tato nádherná ukolébavka se však po chvíli zlomí v death doomový zmar, jemuž vévodí deathový zpěv, aby se při opětovném nástupu Annete vše opět zklidnilo, ale i tak už nic není jako dřív a do konce skladby vás doprovází určitý neklid. Jedna věc, ve které je kapela nepřekonatelná, jsou její melodie, které vám nikdy nedovolí, aby jste se při poslechu skladeb dostávali do depresivní nálady, protože i když jsou smutné a melancholické, mají v sobě jakýsi pozitivní náboj. Navíc se těmto seveřanům podařilo dostat do své hudby kupu emocí, kdy během poslechu skladeb zažíváte vzlety i pády podle toho, jak se mění nálada a struktura nikoliv jednotlivých písní, ale jednotlivých pasáží, ze kterých jsou písně poskládány. A to je důvod, proč jsou dnes SWALLOW THE SUN někdy osočování z vyměknutí a odbočení od původního čistě doom metalového směřovaní. Já si však myslím, že písničkovější forma nových skladeb jim dokonale sedí a dává jim daleko více prostoru ukázat co v sobě mají, než se uzavřít v doom metalových okovech a točit jedny a ty samé riffy pořád dokola, protože druzí MY DYING BRIDE z nich stejně nebudou a myslím, že se o to kapela ani nikdy nesnažila, takže si našla vlastní cestu, kde momentálně jsou tvrdé doomově pasáže na stejné úrovni jako melancholické rockové vyznění. Jestli kapele toto balancování na hraně vydrží, nebo se později přikloní k jedné (zpět doomové) či druhé (dark rockové ) straně, je zatím ve hvězdách.
SWALLOW THE SUN natočili moderní doom metalové album, které ctí své kořeny, ale neohlíží se nazpět a nelpí na tom, co už bylo, a jako každý má právo se vyvíjet, i když se to někomu nemusí zamlouvat. Podle mě patří SWALLOW THE SUN hned vedle MY DYING BRIDE k tomu nejlepšímu, co současná doom metalová scéna nabízí a to ještě není venku nové album SATURNUS. Letos to bude dobrá sklizeň, pánové! 26.4.2012 (myval [9/10])



Article | SWALLOW THE SUN - Emerald Forest And The Blackbird (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me