ATHEIST - Jupiter (2010)


Legendární progresivní (death) metalisté ATHEIST mají své místo v hudební historii. Dlouhých 17 let fanoušci čekali na další hudební materiál. V roce 2010 se dočkali. Deska "Jupiter" je v pořadí čtvrtá v rámci diskografie této floridské kapely. Poslední deska se objevila v roce 1993 a byla to kultovní "Elements". Rok poté se kapela odmlčela. V roce 2006 se kapela navrátila pro letní festivaly. "Jupiter" je po dlouhé opět deska, na které své bubenické umění předvedl Steve Flynn. Druhý ze zakládajících členů je zpěvák a krátce i kytarista Kelly Shaefer.
Při blízkém prozkoumání desky se zobrazí osm skladeb a průměrná stopáž čtyř minut (celkem 32 minut). Klasické pro hudbu ATHEIST je míchání vlivů latinské hudby a jazzových prvků do extremního metalu. U první "Second To Sund" posluchač i fanoušek dostane důkaz o kvalitách průkopníků progresivity v metalu. Bicí společně s kytarovými riffy si rozjely taneční lekci a umě tančí mezi žánry. Navrch se pochlubí velkou dávkou energie a nezní jen jako sterilní progresivní hudba pro malý okruh posluchačů. Steve Flynn se opravdu vytáhl jako zamlada. Ve "Fictitious Glide" rozjel bubenickou show. Rád bych však upozornil, že to není jediný nástroj hodný poslechu. Desce pomáhá velmi dobrá práce v produkci. Zvuk je ostrý, přesný s důrazem na každý nástroj, který si tak může posluchač dokonale vychutnat jako na stříbrném podnosu. Oproti začátku alba se v "Fraudulent Cloth" odehraje přímočařejší (death) metal. "Live and Live Again" patří status nejmelodičtější na celé desce. Mohou za to velmi dobré a táhlé groove kytarové riffy. V páté "Faux King Christ" se vrátí jazz. Opět se předvede barevnost hudby ATHEIST. V rámci celé desky se nebude nikdo nudit, protože nabídne velkou škálu. Šestá "Tortoise the Titan" připomene druhou skladbu "Fraudulent Cloth". Na ploše čtyř minut se rozehraje velmi hutný materiál odkazující na death metalové začátky kapely. Závěr desky je opravdová potěcha pro uši. Disharmonická "When the Beast" je velmi zajímavá a komplexní skladba. Finální "Third Person" zastává funkci exhibice všech nástrojů. Jednotlivé nástroje od bicích, basy, kytary a i hrdla Kelly Shaefera dokazují vysokou školu uměleckou. Po půlhodině se deska odmlčí.
Jednoznačně lze zhodnotit, že čtvrtá deska "Jupiter" je velmi kvalitní. Nabízí pestré hudební výkony, skvělý zvuk a nepůsobí sterilně. Osobně se mi líbí, že ATHEIST se drží kopyta a předvádí progresivní hudbu s velkým srdcem a energií. Určitě jsem nečekal ´Elements 2´, ale deska se více blíží prvotině "Piece Of Time". Tímto výkonem se potvrdilo, že návrat jména ATHEIST na hudební scénu nebyl jen komerční tah. Hudba tohoto uskupení bude pořád velmi nadčasová i v této době zahlcení, kdy se progresivně snaží hrát více kapel.
Deska "Jupiter" od legendárních jazz-death metalových ATHEIST kvalitně nejde dolu v diskografii kapely. Pro 21.století předvádí pestrou hudbu skloubenou s extrémem, která vlastní precizně čistý zvuk. Encyklopedie progresivity dostala aktualizované vydání. 2.4.2012 (ThrashPanda [9/10])



Article | ATHEIST - Jupiter (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me