ASPHYX - Deathhammer (2012)


U všech rohatejch! Tak jsme se my staromilci zase jednou dočkali! Holandští death metaloví veteráni Asphyx se znovu přihlásili o slovo. Po zmrtvýchvstání celé kapely v roce 2007 a výborné desce "Death... the brutal way" přicházejí Asphyx znovu s novým materiálem. Dopředu avizovaná nálož nefalšovaného old school death metalu dostala více než výmluvný název - "Deathhammer". Deska, celkem osmá v diskografii kapely, vyšla v únoru pod hlavičkou Century Media Records.
Ještě před oficiálním vydáním desky Asphyx uvolnili titulní skladbu k poslechu a to už mi bylo jasné, že "Deathhammer" bude opravdovým smrtícím kladivem. S poslechem přichází přesně to, co jsem očekával - prásk a ´knock out´ přímo mezi oči. Žádné intro, ale okamžitá palba ostrými náboji. V otvíráku "Into the Timewastes" Asphyx nikoho neberou na milost. Od prvních vteřin drtí vše živé i neživé brutálními riffy. Celému kolosu nevévodí nikdo jiný než Martin Van Drunen za mikrofonem. Tohle je člověk a frontman na správném místě. Srdcař a sám velký fanoušek death metalu Martin svým naprosto charakteristickým vokálem srovná vše se zemí. Ať ho slyšíte na deskách Asphyx, Pestilence, Hail Of Bullets nebo v jeho kratičkém působení v Bolt Thrower, okamžitě poznáte, o koho jde. Skladba "Into the Timewastes" také po drtivém nástupu na chvíli zvolní, aby se celá kapela nadechla k závěrečnému krveprolití. Druhým válem je titulní skladba "Deathhammer". Podle mého názoru nejvíc přímočará i nejrychlejší sypačka na albu. V krátké kytarové vyhrávce přichází Martinův chorobný a těžce nakažlivý výkřik ´This is the death metal bastards!´ a pak už přichází ono nemilosrdné kladivo. Tohle jsou přesně ty momenty, které Vás nakopnou! Těžký a hutný sound, valivé kytary a dunivá basa působí na posluchače jako lavina. Nelze uhnout. Asphyx však vždy měli blízko k doom metalu a důkazem je hned další skladba nesoucí název "Minefield". Nejedná se však o doom metal, který je v současnosti v kurzu především u mladších posluchačů. Nečekejte žádné klávesy nebo píšťaly. Pryč s tímhle šmejdem, tohle jsou Asphyx! Temné a pomalu se kradoucí kytary, plíživý vokál a úderné bicí dělají z této skladby skvost. Po více než sedmi minutách ´oddechu´ přicházejí Asphyx s dalšími dvěmi peckami - "Of Days When Blades Turned Blunt" a "Der Landser". Zatímco prvně jmenovaná skladba je přímočarou jízdou od začátku do konce s pouze jednou death/doom metalovou vsuvkou, "Der Landser" je válem, který ve svých sedmi minutách obsahuje snad všechen rukopis hudby Asphyx. Pomalejší, houpavý úvod se za drtivého burácení a hřmění baskytary přenáší v rychlejší a úderný holandský death metal té nejvyšší kvality. Asphyx ještě několikrát změní tempo, dají vyniknout perfektním kytarám a pod ortel smrti se tradičně podepíše Martin Van Drunen.
Ani v druhé polovině desce "Deathhammer" nedocházejí nápady ani energie. "Reign of the Brute" a "The Flood" jsou podobně jako titulní "Deathhammer" jasnými vály pro koncertní vystoupení. Kdo jednou přičichl ke staré deathové škole, musí chrochtat blahem. Především Martinův vokál na Vás začne působit stejně rychle, jako domácí pálenka. Velmi dobře srozumitelné texty Vám z hlavy po poslechu jen tak nezmizí. A je zde další skladba jejíž úvod doprovázejí tradiční Martinovy skřeky. Opět silné koření death/doom metalu - to je "We Doom You to Death". Předposlední "Vespa Crabro" hrne v pekelném tempu, aby na ní navázala závěrečná skladba "As the Magma Mammoth Rises". Zde Asphyx již poněkolikáté potvrzují, že i mezi úzkými mantinely, kterých se drží letos už pětadvacet let, lze hrát prvotřídní a rozmanitý materiál. Dílo zkázy je tak dokončeno.
Asi si půjdu vyměnit trenky, protože z této desky jsem si pěkně káknul, haha. Album "Deathhammer" vyšlo hned v několika verzích na vinylu a CD, nechybí ani bonusové skladby - "Death... the brutal way" a cover "Os Abysmi Vel Daath" od legendárních pekelníků Celtic Frost. Obě skladby vyšly již v roce 2008 na sedmipalci.
Asphyx svým novým albem znovu potvrdili příslušnost ke světové death metalové špičce. Ano, možná že tahle parta byla vždy ve stínu amerických velikánů Cannibal Corpse, Obituary nebo i třeba švédských kamarádů Entombed, ovšem mezi fandy old school deathu mají své pevné a výsostné postavení. Pro mě jsou Asphyx srdeční záležitostí a svou novinkou "Deathhammer" mě opět uzemnili. Velkou zásluhu (kromě členů kapely samozřejmě) na tom má také skvělá produkce celé desky. Asphyx tentokrát nahrávali ve dvou studiích a za vším stál především věhlasný producent Dan Swanö. Asphyx jsem viděl dvakrát naživo a stejně tak si tento poctivý old school nenechám ujít ani na letošním Obscene Extreme festivalu. Dokud budou hrát Asphyx - nezemře death metal! 29.3.2012 (Thrashator [10/10])



Article | ASPHYX - Deathhammer (2012) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me