OBITUARY - Cause Of Death (1990)


Rok 1990 byl pro death metal zásadní. Tento rok se na svět vyklubaly zcela zásadní zárodky stylu, který převzal otěže thrash metalu jako nejextrémnější hudební styl. Deathmetalovým Jeruzalémem se stala Florida a město Tampa. Hudební studio Morrisound Recording se zapsalo krvavým písmem do historie extrémního metalu. Za vším stál legendární producent a milovník death metalu Scott Burns. Výčet kapel, které mu prošly rukama je impozantní. Nejznámější jsou DEICIDE, DEATH, CYNIC, CANCER, ATHEIST, MALEVOLENT CREATION, SUFFOCATION a neposledně také OBITUARY. V roce 1990 z této death metalové (ne)svaté země vzešly tyto desky: DEATH a jejich třetí "Spiritual Healing" , DEICIDE s debutovým "Deicide", CANNIBAL CORPSE s debutem "Eaten Back To Life" a hlavně druhá deska OBITUARY s názvem "Cause Of Death". Evropa v tomto roce nezahálela. Zásadní album nejen švédského death metalu "Left Hand Path" od ENTOMBED vyšlo také v tomto roce.
Zaměříme se na druhou desku floridských OBITUARY. Na předchozí desce "Slowly We Rot" ukázali světu svojí představu death metalu, kterou si drží po celou dobu existence a stal se trademarkem kapely - pomalejší a středně tempý death metal sázející na údernost, atmosféru a nezaměnitelný a nezapomenutelný vokál Johna Tardyho. Do sestavy kapely se pro tuto desku dostala známá osobnost metalové branže. Kytarista James Murphy, který svůj kytarový um spojil i s deskami jiných kapel. Není náhoda, že v tom samém roce vyšla deska DEATH "Spiritual Healing", kde také hraje na kytaru. Za zmínku stojí, že se podílel i na deskách legendárních thrasherů TESTAMENT "Low" a "The Gathering". To byl jen další aspekt, který nakonec tuto desku vynesl na vrchol celého žánru death metal.
Druhá deska si nese opět prvotřídní zvuk studia Morrisound Records - tvrdý, hutný, čitelný. "Kozojed" jak dostal přezdívku v naší zemi, tak představil devět naprosto smrtících skladeb, jaké do té doby nebylo možné slyšet. První "Infected" otevírá temný (industriálně) znějící zvuk, který mě připomíná začátek filmu Terminator. Do tohoto dusného začátku zavelí velitel rebelující lidské rasy John Tardy svým vokálem k protiúderu. Řezavé kytary, přesně udeřující bicí Donalda Tardyho a dusná atmosféra. Následující "Body Bag" je pro mě jedna z nejlepších věcí v celém death metalu. V začátku pomalu tlačíme náš vůz plný mrtvol, aby se následně postupně přeřazovalo na vyšší rychlostní stupně. Hřbitovní atmosféra, kytary co doslova rozřezávají kusy masa a podle mého nejvíce strašidelný vokál Johna Tardyho. To vše je umocněno vynikajícím kytarovým sólem Jamese Murphyho. Ten chlapík dokáže z kytary vymáčknout opravdu to nejlepší. Přímočařeji laděná "Chopped In Half" dokazuje, že OBITUARY umí hrát i rychle. V této skladbě se mi moc líbí basa Franka Watkinse. Na konci se skladba rozjede v kytarový tanec pánů Murphy - Peres. Na desce se objeví i cover švýcarské legendy CELTIC FROST "Circle Of The Tyrants". V podání OBITUARY dostala skladba opravdu ´špinavě prasácký´ old school háv. Zajímavá je "Dying", která je převážně instrumentální. Až v samotném konci skladby se ozve John Tardy a zvolá "We're dying... for our souls to learn... We're dying!?". "Find The Arise" funguje jako bomba, která dopadne na zem. Rychlé kytary jdou společně s údernými bicími vstříc smrti. Titulní "Cause Of Death" je šesti minutová death metalová hymna. Temná hutná atmosféra jako mlha nad hřbitovem. Hrůzostrašnou atmosféru pomáhá budovat kvílavá kytara symbolizující hlasy mrtvých duší. "Memories Remain" navazuje na předchozí skladbu. Tady se připravte na nejšílenější vokál na desce. Z hlavy jsem Johna Tardyho nemohl dlouho dostat. Poslední věc na albu "Turned Inside Out" je opět skvěle vrstvená skladba. Pomalá atmosférická místa se střídají s rychlým přechodem a vynikajícím kytarovým doprovodným sólem. Celkem jsem napočítal tři kytarová sóla během skladby. Deska je u konce, kapela zavřela víko rakve a na svůj náhrobní kámen vytesala "Cause Of Death". Absolutní vrchol kapely a stěžejní dílo celosvětového death metalu.
V diskografii OBITUARY druhá deska "Cause Of Death" okamžitě překonala první desku "Slowly We Rot". Obě desky patří právem do zlatého fondu death metalu. Tyto dvě desky změnily a pomohly utvořit death metal, tak jak ho známe nyní. Měly by patřit do vitríny každého metalového fanouška a ctít je jako rodinné stříbro. DEATH METAL NEVER DIE! 12.2.2012 (ThrashPanda [10/10])



Article | OBITUARY - Cause Of Death (1990) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me