VENOM - Welcome To Hell (1981)


Psal se rok 1981 a z těch nejhlubších propastí pekelných hlubin byli na zem vyvrženi tři poslové samotného Satana honosící se jmény CRONOS, MANTAS a ABADDON! Na svých ohnivých ořích a se sekerami v rukou se bezhlavě a zuřivě vrhli proti chabým palisádám stojících v jejich cestě. Kapela VENOM vyrazila do boje se svým prvním hudebním poselstvím nesoucím zcela jasný a výstižný název "WELCOME TO HELL". Tímto, v té době zcela překvapivým a triumfálním výpadem, počali novou hudební éru a vytyčili tak cestu i nesčetným zástupům dalších a dalších bojovníků černočerných pekelných legií, kteří je posléze následovali. Venom však byli první a tuto poctu jim již nikdo nikdy nevezme, stejně tak jako jim nikdo neodpáře vytvoření hudebního žánru jimi pojmenovaného - "Black Metal" (tento legendární název pak nesla i jejich druhá oficiální deska vydaná v roce 1982, o té ale snad až někdy příště).
Samotná kapela Venom vznikla už v roce 1978, nicméně opravdové hudební aktivitě se upsali až v roce 1980. V té době vzniklo i několik prvotních demo nahrávek a ve svých řadách měli tenkrát, na postu vokalisty, i jakéhosi Cliva Archera. Jeho jméno však odvál neúprosný vítr zapomnění a svůj první oficiální singl "In League With Satan / Live Like An Angel" tak Venom natočili již v klasické tříčlenné sestavě. Pro toho, kdo by snad nevěděl, případně měl nějaké nejasnosti v pseudonymech těchto pekelníků, uvedu i občanská jména a nástrojové obsazení. Conrad Lant (Cronos) - baskytara a vokály, Jeffery Dunn (Mantas) - kytara a Antony Bray (Abaddon) - bicí. Jediným hudebním vydavatelstvím, které mělo tu odvahu jejich výtvory vydat byl label Neat Records a dostatečně zvrhlým a nebojácným producentem, společně se samotnou kapelou, Keith Nichol. Z informací obsažených na původním obalu alba "Welcome To Hell" však vyplývá, že u skladeb "In League With Satan" a "Live Like An Angel" byli v roli producentů pánové Steve Thompson a Mickey Sweeney.
Materiál na "Welcome To Hell" se nahrál během tří dnů v Impulse Studios v Newcastleu a to zprvu pouze jako další set pro demo nahrávky. Hlavní šéf labelu Neat Records David Wood byl však tím, co kapela natočila, tak zaujat, že nakonec rozhodl o zařazení a následném vydání tohoto materiálu na jejich prvním oficiálním albu. Černý obal s vyobrazením obráceného pentagramu a kozlí hlavy doplňovalo ještě i zaoblené a hadovité logo kapely. Verze loga s výrazně ostřejšími hranami se objevovala až na albech následujících.
To, s jakou muzikou Venom přišli, bylo v té době něco zcela nového, nečekaného a takřka šokujícího. Rock´n´Rollová energie a rychlost Motörhead spojená s punkovou špinavostí a drzostí a do toho nevídaná tvrdost a zběsilost okořeněná temnotou a okultismem. Tato rovnice zkrátka nemohla neobstát, a proto je deska "Welcome To Hell" od první skladby "Sons Of Satan" přes "Poison" nebo "Witching Hour" až po závěrečnou "Red Light Fever" nabitá neskutečnou energií a atmosférou a myslím, že málokterý fanoušek metalu by si dovolil tyto kultovní hymny neznát! Burácející a velmi výrazná basa, řezající i kvílející kytara, zběsilá, někdy i lehce rozsypaná, avšak specifická rytmika a výrazný Cronosův řev. Ano, to všechno byl tehdy Venom. S ničím se moc nepárali a třímaje v pařátech své ďábelské nástroje jali se likvidovat veškeré hudební znalce, kritiky a chytrolíny. S odstupem 31 let, které od vydání této desky uběhly, se možná dnes může leckomu zdát, že Venom tenkrát vydali primitivní a v lecčem nedokonalou nahrávku. Ano, někdo to tak možná vidí, nicméně já si myslím, že instrumentální dokonalost a stejně tak i dokonalost zvuková je často na škodu a ubíjí tak mnohé neopakovatelné prvky, jež dávají dané hudbě osobitou atmosféru, dobovou specifičnost a z toho plynoucí jedinečnost. Nemluvě o tom, že o dokonalosti či kvalitě máme mnohdy každý představu zcela odlišnou.
Můj názor je tedy takový, že Venom dokázali vytvořit zcela originální, syrovou a hlavně divoce energickou nahrávku, která v té době neměla obdoby a položili tím jeden ze základních stavebních kamenů tvrdého metalu. Pro mě je deska "Welcome To Hell", společně s následující fošnou "Black Metal" tím nejlepším, co tito průkopníci doposud vytvořili! 29.1.2012 (sekersson [10/10])



Article | VENOM - Welcome To Hell (1981) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me