LIVING DEATH - Protected From Reality (1987)


Osmdesátá léta byla svědkem vzniku několik zajímavých spolků a samotné Německo pak bylo svým způsobem kolébkou takovýchto spolků. Objevovalo se mnoho nadšenců, kteří chtěli svoje kytary přitvrdit a zrychlit, chtěli postoupit o level dál. I když ovlivněni hudbou Black Sabbath, Led Zepellin i Nazareth, chtěli více. Jedni z těchto nadšenců byli i bratři Kelchové - Reiner (kytara) a Dieter (baskytara). Měli nápad, měli vize a ty chtěli realizovat. Výsledkem toho bylo založení Living Death. V roce 1980 se dali bratři Kelchové dohromady s dalším kytaristou Frankem Frickem, bubeníkem Frankem Schubringem a zpěvákem Thorstenem Bergmannen, a tato jedna z nejzajímavějším speed metalových kapel se dala do pohybu.
Po prvních demáčích a dvou velmi dobrých LP deskách "Vengeance of Hell" (1984) a "Metal Revolution" (1985) vychází v roce 1987 klenot speed metalového Olympu "Protected from Reality". Této desky se prodalo patnáct tisíc kusů a plně chápu, proč tomu tak bylo. I dnes, po pětadvaceti letech, je to pořád výtečný materiál. Obal je přesným obrazem toho, o co tu jde a výborně vystihuje obsah lyrických témat. Pomyslná alegorie nad ochranou před realitou, která je na místě.
Hned nástup "Horrible Infanticide (Part One)" je právě takový, na jaký jsme byli v těchto letech zvyklý. Jedna kytara začala, druhá se přidala, pak bicí a už to jelo. Po předchozích deskách se hlas Thorstena Bergmanna proměnil v opravdu strašidelný křaplavý pišťák, nahánějící hrůzu. Ještě aby ne, Living Death se dostávájí na povrch a tato skladba evokuje silné asociace a představy. Někdy je možné předem vytvořit šokující název či sérii názvů - takových, které by zaujaly, ale tato skladba zaujala hlavně svým hudebním výrazem. Je to prostě mazec. Dvojka "Manila Terror" se po úvodním basa-bicí rytmu rozjela neskutečně naplno. Neuvěřitelný nášup. Metal Train, který těžko někdo zastaví - 3:49 rychlík, který nestavíš. Rychlík, který má občasné zastávky jen v refrénech. I když předložená osnova "Natures Death" nenavyšovala dramatický účinek atmosféry této skladby, byla to velmi působivá skladba. Hutné riffy ve středním tempu pak rozkrajovaly černou mlhu před sebou. Směrem k lesu. "Wood of Necrophiliac" je bombastický flák, který je zařazen do kategorie instrumentální. Záležitost, která mě dostala a po "Orion" byla v té době jednou z nejlepších toho druhu. Tento Nekrofiliakův les mě fascinoval, naprosto impozantní vybrknávačka (to se opravdu nedalo, to vybízelo úplně samo - "zahraj si mě").
První instinkty a emoce člověka od pradávna formovaly jeho reakci na prostředí, v němž se nacházel. Vznikly vyhraněné city založené na rozkoši a bolesti, někdy i kolem věcí, jimž nerozuměl - a svět se jimi tehdy jen hemžil. Makabrózní námět pro "Vengeance (Horrible Infanticide Part Two)" je úzce spojený se skladbou číslo 1. Příběh pokračuje, pomsta se naplňuje a my si můžeme užít to speed metalové tempo hrnoucí vše živé před sebou. Křaplavý vokál Thorstena Bergamanna pak dokonává dílo plné strachu a bázně. Výtečná kytarová práce doplněná o přesné údery bicích. Překvapením jsou pak krátké mezihrávky uklidňující napětí tohoto energického songu.
Dostáváme se ke skladbě "Intruder". Tento kousek je po "Wood of Necrophiliac" moje nejoblíbenější záležitost této fošny. Neuvěřitelný ´drajv´. Tempo, které prostě strhne. Ruce ani zbytek těla nezůstane v klidu. Je to jako když skočíte do mixéru. Je to nekonečný mazec. Opět skvělá kytarová práce. Naprosto úžasný hudební obraz, kde představy a sny zdánlivě nemají žádnou vnitřní logiku. Tento vetřelec, možná i vnitřní narušitel však pronikne do vašeho těla a naplní ho ohromnou energií. Sedmá "The Galley" byla opačnou stranou skladby předešlé. Střední tempo, žádná přehnaná sóla. Nebyla to žádná synapse bizarních nálad. Zvolený rámec byl uvolněný a pečlivé využití kytarových "bustrů" zvýraznilo hutný koncept tohoto songu. Jemnější motiv, působivější a větší práce s melodií hlasového aparátu frontmana nás poté uvítala v "War of Independence". Není pochyb, že nejstarším a nejsilnějším lidským citem je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma. Nemluvě pak strach z války. Skladba měla však výborný hudební motiv a nebylo třeba se zabývat válkou a co bude po ní.
Legrační vsuvka na závěr alba přišla v podobě ´vepřového kolena se zelím´ tedy "Eisbein (mit Sauerkraut)". Tato nejkratší a nejpohodovější záležitost tak ukončila výtečné album jehož dozvuky stále zůstávají v nás. Rád jsem zavzpomínal na tento skvělý počin... 27.1.2012 (powerhome [10/10])



Article | LIVING DEATH - Protected From Reality (1987) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me