RADIANCE - The Burning Sun (2010)


Je zajímavé pozorovat různé muzikanty z metalových skupiny, jak si vyhledávají klidná zákoutí pro svá sólová alba. V uměle vybudovaných studiích si hrají se zvuky, kombinují a pak vypustí někdy i velmi překvapivé sólo placky. Z pochopitelných důvodů tedy prostoru pro vlastní nápady volí tento sugestivní způsob sebevyjádření.
Jedním z takovýchto hudebníků, kytaristů je i Sami Raatikainen, známý z působení v německých Necrophagist a finských Codeon. Obě tyto smečky svým způsobem patří do tech death metalového pantheonu. Sami se dostal k Necrophagist po odchodu Christiana Müenznera, který mj. působí v Mnichovské smečce Obscura.
S finskými Codeon Sami nahrál velmi zajmavý debut. Po dvou letech však umírá na leukemii baskytarista Lauri Mailasalo a skupina se stává neaktivní. Po několika koncertech s Necrophagist se uzavírá do studia a zákládá Radiance. Jako vokalisty oslovil Matse Levéna z izraelské progressivní party Amaseffer (někteří určitě budou pamatovat na jeho vokál v At Vance nebo Therion) a Nooru Häkkinen pro změnu z experimentálního one man projektu Noradrenaline.
S bílým, tak trochu obyčejným obalem, jsem byl zvědavý, čím mě ohromí sólo debut tohoto finského mulitinstrumentalisty.
Úvodní intro "Lambda 475" se přelilo do titulní "The Burning Sun". Rozezněla se 7-strunná kytara, která je svým způsobem stále populární a to nejen svým charakteristickým zvukem. Rozjela se lehká kavalérie math metalových riffů. Vše za podpory nepřehlédnutelných kláves, které po chvíli uvolnily to časově přesné napětí letmým dotekem progresivního metalu. Mats Léven se poprvé projevil a Radianci vdechl život. K mému překvapení se už v této skladbě nejednalo o předpokládaný technický nátěr. Hudební koncept byl postaven na častých proměnách a přechody z tvrdého progressivního světa do světa ambientní pohody mě vážně mile překvapil. "Lambda 610" - instrumentální vsuvka jenž přesunula mé vnímání do melancholické "0". Mats při klavíru = uvolnění. Čtyřka "Downward Spiral" se stala pokračováním titulní skladby. Působivá jízda s proměnlivými náladami ukončila další vlnová délka "Lambda 690". Na závěr si Sami nechal prostor pro obsahem výstižnou "Conclusion". Math metalový nástup a proměnlivé postupy. Výraz celé skladby nenechá nikoho na pochybách, že by Sami patřil mezi skupinu rádoby math metalových borců, kteří nahrávají svá alba v soukromých studiích, kde jim moderní doba nabízí velké možnosti, jak si pohrát se zvuky. Jeho přístup a cit pro hudební ztvárnění svých nápadů jsou více než působivé. Závěrečná pasáž za podpory klavíru a jemného vokálu finské nezávislačky Noory Häkkinen je toho důkazem.
Celý tento výtvor je opravdu rozmanitý. Názorná ukázka toho, že progressivní metal má stále co nabízet. "The Burning Sun" je opravdu zajímavé a působivé album. 25.1.2012 (powerhome [9/10])



Article | RADIANCE - The Burning Sun (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me