GRAVE DIGGER - Excalibur (1999)


V Německém Gladbecku roku 1980 vzniká heavy metalová formace GRAVE DIGGER. Když tato parta vydala v roce 1984 album "Heavy Metal Breakdown", byla to mimořádná porce nekompromisního heavy metalu. Bylo to plné agrese a bolesti. Otevřely se brány pekelné, vypochodovala legie ztracených, démoni, zápach zla, odpuzující a nestárnoucí stvoření. Byla to metalová invaze té doby. Po různých personálních změnách, zániku a dalším znovuzrození, skupina přichází s albem "Tunes Of War", které vyšlo v roce 1996. Zde jsme si mohli připomenout část z historie Skotska a jeho boj za nezávislost vedenou sirem Williamem Wallacem, kterou známe z filmu Statečné srdce. Přestože víme, že William Wallace svůj boj nakonec prohrál, zažehl požár, který se po mnoha letech opět silně rozhořel a anglickou nadvládu nad Skotskem spálil 24. června 1314 v bitvě u Bannockburnu, kde skotská armáda pod vedením budoucího krále Roberta I. Bruce poráží armádu krále Eduarda II. Ovšem jedno z dalších a pro mě zajímavějších koncepčních alb se stalo album "Excalibur" z roku 1999. Po albu "Knights Of The Cross" (1998) tak uzavírá pomyslnou trilogii historických příběhů a vzpomínek na hrdiny z legend a mýtů.
Excalibur byl legendární meč krále Artuše a jeho název vychází z latinského Ex calce liberatus (Osvobozen z kamene). Symbolizuje tak sílu a pevnost, odhodlanost sloužit pro dobro celku (svého národa). Jeho příběh je spojován s Artušem, nemanželským synem krále Uthera Pendragona a královny Igrain, později králem Anglie. Dalšími postavami v tomto příběhu jsou Guinevera - jeho manželka, která tajně miluje Lancelota, a on ji. Paní z Jezera, zlý syn Mordred a samozřejmě pak rytíři Kulatého stolu, Sir Kay, Sir Balin and Sir Balan, Sir Parcival, Sir Gaiwan, Sir Tristan, Sir Irec a Sir Lancelot...
Skupina si pak sama zvolila k jednotlivým skladbám část daného příběhu, který ztvárnila do podoby odpovídající hudebnímu vyjádření.
Úvodní intro "The Secrets Of Merlin" se stalo předehrou k epické bouři heavy metalového "hrobníka". Přesné riffy, úderné bicí, drsný a charakteristický vokál Chrise Boltendahla nás skladbou "Pendragon" přivítal do světa statečných rytířů, chamtivých králů a tajemných kouzel. Třetí a titulní skladbou "Excalibur" se dostáváme přímo k příběhu o mladém Artušovi, jak vytáhl meč z kamene a stal se králem, velkým, dobrým a ušlechtilým. Nadupané tempo do nás vlítlo obrovskou rychlostí a chvilku k nadechnutí umožnily jen klidnější refrény. "The Round Table", střední tempo, charakteristický Chrisův vokál a původní poslání rytířů kulatého stolu, které se týkalo hledání Svatého Grálu. Klidný úvod v podobě balady se v první chvíli představila pátá "Morgana Lefay", která poté přešla do divokého tempa. Rozjela se tak mašinérie drsných kytar a nekompromisního vokálu. Celou temnou atmosféru zjemňovaly jen klávesy a Chrisovi hlasové proměny v jemný power metalový projev. "The Spell" - pohodová skladba, která nás připravila na další nášup v podobě sedmé "Tristan´s Fate". Rozjezd jak se patří, nadupaný spodek podporovaný výbornými kytarami a sympatickými sbory. Krásný heavy základ přerušilo power metalové běsnění. Nečekaný, přesto velmi příjemný návrat do osmdesátých let. A ve skladbě "Lancelot" se dozvídáme něco o lásce mezi Lancelotem a lady Guinevere. Z dálky přibližující se nařezané kytary byly předzvěstí dalšího rozjezdu na plné pecky. Pořád to nekončí, pořád to jede. "Mordred´s Song" a další ukázka neuvěřitelného tempa. Už v názvu skladby "The Final War" je jasné, že dochází k poslední bitvě mezi Artušem a Mordredem. Arturovo kopí probodlo Mordreda naskrz, ale Mordredův meč také zasáhl Artušovo tělo. Parcival pak smrtelně raněného Arturta odnáší do bezpečí. Song, který nevybočil z rozjetého standartu - Grave Digger Metal. Klavír a ponurý hlas v "Emerald Eyes". To je balada o lásce mezi Artušem a lady Guinevere, kde Artuš ležící na smrtelném loži zpívá o jeho zoufalé lásce k ní a odpouští jí vše, co udělala.
Vše končí na bájném ostrově "Avalon", který je místem posledního odpočinku krále Artuše a jeho ženy... Příběh Excalibur končí a dojem z tohoto počinu je ohromný. Výborná deska. 19.1.2012 (powerhome [10/10])



Article | GRAVE DIGGER - Excalibur (1999) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me