SLAYER - Show No Mercy (1983)


Démoni přícházejí pod rouškou noci, pannenské oběti, propasti pekelné, to je... komunismus... ne,to není... je to "Show No Mercy". První zabijácká deska thrashových řezníků Slayer. Album je dodnes pokládáno za základní kámen thrash a death metalu (i když k němu počítám také vliv "Welcome to Hell" od Venom a také "Kill ´Em All" od Metallicy).
Legendou se "Show No Mercy" stalo spíše pro svůj historický význam, než pro jeho skutečné kvality, ale nechápejte mě špatně, album má kvalitní skladby a mnoho charakteristických rysů právě tak, jak známe Slayer dodnes. Brutální riffy, někdy až chaotická, ale přesto čitelná sóla, hrozivé postoje a texty o všem tom zlu, válkách, nacismu (ze kterého byli několikrát obviněni), vraždách a rohatejch postavičkách.
Album otevírá ve velkém stylu "Evil Has No Boundaries", při kterém Arraya řve jak o život a Kerry s Jeffem brousí kytary o stošest. "The Antichrist", druhá věc se nese v duchu sedmdesátých let a přeci jen je odlehčenější, alespoň to na mě takto působí. Zajímavá je "Die By The Sword", která je evidentně ovlivněná tvorbou Judas Priest s pěkným sólem na konci. "Fight ´Till Death" je spíše taková víceméně speedovka. "Metalstorm / Face The Slayer" také nezvykle melodická a opět jakoby judasovská inspirace. Vůbec mi toto album nebo alespoň některé songy přijdou jako když Venom a Judas hodíš do mixéru. Některé skladby jsou opravdu průměrné, nicméně Slayer teprve formuje svůj ksicht. Třeba v songu "Crionics" je jasně znát, že Araya teprve hledá svůj charakteristický hlas. Na druhou stranu "Show No Mercy" a "Chemical Warfare" už mají ten slayerovský pach. Samozřejmě je tohle můj pohled v roce 2012, téměř po 30-ti letech, co album vyšlo, přesto k němu přistupuji s velkým respektem. Když jsem jako mladej začal z metalem, bylo to jedno z mých prvních alb vůbec, v té době mi přišlo neskutečně brutální a divoké. Budiž mu věčná sláva, protože nebýt "Show No Mercy" nebyl by Slayer tam, kde je dnes (a spousta dalších taktéž). O tom, že album bylo velice oblíbené, svědčí i to, že bylo vydáno v 25 verzích po celém světě.
Skupinu Slayer založil kytarista Kerry King v Huntington Park, CA v roce 1981. Slayer začali hrát covery od Iron Maiden a Judas Priest na různých vysokých školách a v místních klubech, ale brzy poté začali psát své vlastní věci. Jednoho dne hráli v místním klubu Woodstock, kde upoutali pozornost Briana Slagela, vlastníka Metal Blade Records. Po koncertu jim Brian dal příležitost, aby se podíleli na kompilaci Metal Massacre III. Pro Slayer to byla velká příležitost, poté jim Brian vydal jejich první desku. Počátek všeho... 8.1.2012 (kobra666 [9/10])



Article | SLAYER - Show No Mercy (1983) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me