BYWAR - Abduction (2011)


Brazilská smečka Bywar v letošním roce nezahálela a po dlouhých čtyřech letech vyvrhla své čtvrté studiové album. Bywar nejsou na thrash metalové scéně nějakými mladíky a protože se vznik kapely datuje do roku 1996, těžko je můžeme zařadit do právě probíhajícího přílivu nových retro thrash kapel. Tato čtveřice ze Sao Paola hraje v nezměněné sestavě a především během roku 2010 probíhalo skládání nového materiálu na aktuální desku, která nese název „Abduction“. Vše vyšlo u labelu Mutilation Records. Vzhledem k tomu, že Bywar sleduji již nějakou dobu, na nové album jsem byl opravdu zvědavý.
U desky „Abduction“ mě však jako první zarazila její, na thrashové poměry, dlouhá stopáž. Třiapadesát minut je ve srovnání s předchozími fošnami kapely už trochu moc. Nicméně jde se na to. Bywar po kratičkém intru „...Fourth Kind“ startují svůj thrash metalový uragán naplno. Thrash metal starého střihu, nabroušené kytarové riffy a palba bicí soupravy. Bywar se však hned v několika pasážích dokáží zklidnit a v pomalejším tempu, které diktuje kytarová vyhrávka, posluchače pomalu „kolíbat“. Oči však zavřít nestihnete a Bywar to zase sypou po svém. S přibývajícím poslechem však na desce „Abduction“ začínám postrádat tu pravou jihoamerickou krev a dravost. Všechny vály na albu zní poněkud uhlazeně a brazilská „živočišnost“ a koření, které mě tolik bavily na deskách „Invincible War“ a „Heretic Sings“, se téměř vytratily. Tím však nechci tvrdit, že je „Abduction“ špatné album. Naopak, Bywar se vydali jiným, trochu „evropským“ směrem a nebáli se experimentovat. Důkazem budiž například dlouhá skladba „Another Crusade“, která začíná i končí jemným vybrnkáváním a má patřičnou atmosféru. Bywar také oproti své dřívější tvorbě výrazně přidali na melodičnosti a některá kytarová sóla jsou spíše ze škatulky heavy metal. Z celkem deseti skladeb je třeba zmínit „Poltergeist Time“, „Toward the Unreal“ nebo pěkně nasranej vál „Behind the Pain“. I přesto, že se v každém případě jedná o poctivý thrashing, zejména ve druhé polovině desky, jsem se začínal lehce nudit. Stále stejné postupy, podobné riffy a na můj vkus až příliš dlouhé skladby. Oproti novince od Evile je však deska „Abduction“ pořád pekelná jízda. Ovšem ve srovnání s brazilskými souputníky Violator či paraguayskou smečkou The Force novinka Bywar trochu zaostává.
Co říci na závěr? Bywar se díky své nové desce jistě udrží v popředí jihoamerické thrash metalové scény. „Abduction“ se dle mého názoru však stane mnohem stravitelnější i pro fanoušky metalu, kteří nejsou zrovna kdovíjak velcí „thrash maniacs“. Poslech alba rozhodně stojí za to a i přes fakt, že nelze čekat něco převratného, příjemný a pěkně ostrý poslech Vás nemine. 15.12.2011 (Thrashator [7/10])



Article | BYWAR - Abduction (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me