CRIMINAL - Akelarre (2011)


Letos v srpnu vydala kapela Criminal z jihoamerického státu Chile svou další, v pořadí již sedmou, řadovou desku. Criminal jsou na scéně thrash/death metalu již zaběhnutou partou, nicméně stále se tak trochu krčí ve stínu mnohem známějších amerických nebo evropských kolegů. Jediný původní člen v sestavě, Anton Reisenegger (Lock Up, Pentagram), po vydání vydařeného alba "White Hell" (2009) zavelel ke skládání dalšího materiálu a po dvou letech tedy vyšlo u labelu Massacre Records album "Akelarre".
Otvírákem nové fošny je skladba "Order From Chaos". Po krátkých vyhrávkách jdou Criminal rovnou na věc. Smršť bicích úderů a ostré kytarové riffy Antonova rukopisu okamžitě udávají tempo. Zvuk celé desky je však uhlazenější a v refrénech nechybí melodické pasáže. Druhá skladba "Resistance Is Futile" je trochu odlišného charakteru. Hned od začátku se nese v pěkně skočném, až trochu punkovém rytmu. Táhlé vyhrávky však po chvíli změní celé aranžmá skladby, aby se Criminal po chvíli znovu dostali do takové thrashové a modernější "Ace Of Spades" od Motörhead. "The Ghost We Summoned" hned v samém úvodu zdobí pořádně nabroušené kytary a Antonův řev v této skladbě ukazuje i své další, čistější polohy. Titulní "Akelarre" je se svými dvěma minutami nejkratší na celé desce, ale jedná se o pořádný odvaz. Prakticky na jeden nádech to Criminal dovalí do finiše a přejdou k další skladbě "State Of Siege". Tvrdá a nekompromisní skladba, která se jen hemží riffy. Criminal skladbu v polovině rozseknou parádním sólem a pasáží, která je předzvěstí závěrečného masakru. Nahoru a dolů. Lehká příchuť hardcoru a moderního metalu tady fungují na jedničku.
Ani v druhé polovině desky není čas k odpočinku. Skladba "Tyrannicide" se blýskne úvodním kytarovým sólem a pak thrash metalovou smrští riffů i drobné melodiky. To v následujícím válu "Feel The Void" je téměř vše po staru. Thrash/death metal jak se sluší a patří. I zde však nechybí riffy, které skladbu "zaseknou" a okamžitě pustí dále k další devastaci. Přichází další povedené Antonovo sólo a atmosférická pasáž. Criminal však rozhodně neztrácejí na rychlosti ani agresivitě a tím je důkazem další skladba "The Power Of The Dog". Opět parádní kousek. Předposlední "Vows Of Silence" je typickou skladbou Criminal. Podobně jako závěrečná "La Santa Muerte". I přes to, že se jedná o opravdu kvalitní skladby, závěr desky mě ani po několika posleších tolik nebere. Asi proto, že se již závěrečné tři skladby nesou ve velmi podobném duchu.
I přes trochu "nudnější" závěr je deska "Akelarre" opravdu dobrou fošnou. Criminal znovu předvedli svůj vysoký standard a Anton Reisenegger zase ukázal, že je člověk na správném místě. Ačkoliv nemám starší tvorbu Criminal až tolik zažitou, troufám si tvrdit, že letošní novinka "Akelarre" patří k tomu nejlepšímu, co kapela nahrála. Poslech rozhodně bude bavit všechny fans starého thrash/deathu, ale má velkou šanci oslovit i posluchače modernějšího metalu. 8.11.2011 (Thrashator [8/10])



Article | CRIMINAL - Akelarre (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me