EVILE - Five Serpent´s Teeth (2011)


Nová vlna thrash metalu nabírá neuvěřitelně na obrátkách a ze všech možných končin světa se valí nová a nová uskupení, která se netají odkazem na jednu z nejslavnějších odnoží metalu vůbec. Britové Evile však již nějaký ten pátek patří ke stálému inventáři mladých thrashových zástupců a na letošní rok připravili svou novou desku, která je v jejich diskografii již třetím počinem. Osud si krutě zahrál i se sestavou Evile a tak se jedná o první nahrávku bez zesnulého basáka Mike Alexandera, jehož v kapele nahradil Joel Graham. Evile novinku pojmenovali "Five Serpent's Teeth" a deska vyšla u jejich stálého vydavatele Earache Records.
Již od prvního alba "Enter the Grave" jsou Evile spojování s asi jejich největšími idoly - Metallicou. Zatímco na debutu se titánům podobali především velmi podobným vokálem, na druhé desce "Infected Nations" toho již bylo mnohem více. A jak dopadla novinka "Five Serpent's Teeth"? Po několika posleších je znatelné, že kapela dozrála. Sehranost, preciznost a všechny riffy, sóla či změny temp jsou dotaženy do posledního detailu.
Evile nahráli deset skladeb a celá deska dosahuje téměř hodinové stopáže. Na thrash metal nezvykle dlouhé skladby jsou tentokrát plné riffů, přímočarých a masakrujících pasáží, ale také klidných míst. Ačkoliv je deska po instrumentální stránce velmi dobře odehraná, stále se nemohu zbavit pocitu, že v případě Evile jde o nejlepší Metallica revival. Slyšet je to zejména ve skladbách "Five Serpent's Teeth", "Cult", "Eternal Empire" nebo "Xaraya". Odkaz na slavná alba "Master Of Puppets" a "And Justice For All" je až příliš výrazný. Vše podporuje Mattův vokál, který jakoby vypadl z hrdla Jamese Hetfielda. Nicméně i přes svou dlouhou stopáž deska poměrně rychle šlape do svého finiše. Zpomalí ji pouze skladba "In Memoriam". A jsem opět u toho. Klasická balada ve stylu "The Unforgiven" či "Nothing Else Matters". Celé album zakončí skladba "Long Live New Flesh", která patří mezi nejrychlejší a nejtvrdší na celé desce. Vyhrávky, bicí "tupatupa" a jasný tah na bránu. Rozhodně mi nevadí, že se Evile na své novince nebáli trochu experimentovat. Do klasického thrash metalu zařadili několik jemných pasáží a také baladu. Kluci jsou vyhraní a z osobní zkušenosti vím, že to s lidmi umějí hlavně naživo. Čertužel, na můj vkus je té "Metalliky" až příliš. S nadsázkou řečeno trochu na mě deska "Five Serpent's Teeth" působí jako "Black album" mezi novou vlnou thrashe. Profesorsky zahrané, ale postrádám to správné zapálení a "feeling".
Přesto musím konstatovat, že Evile odvedli na albu "Five Serpent's Teeth" standardní a profesionálně odvedenou práci. Na jejich tvorbu jsem si zvykl a rozhodně budu kapelu dále sledovat. Ale ve srovnání s letošními novinkami od kapel Warbringer nebo Toxic Holocaust u mě album "Five Serpent's Teeth" moc dobře neobstálo. 7.10.2011 (Thrashator [6/10])



Article | EVILE - Five Serpent´s Teeth (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me