ASGARD - Zlověstné časy (2010)


K recenzi mi přišla zatím poslední deska od brněnské kapely Asgard. Ano, album nazvané "Zlověstné časy" se ke mně sice dostalo až rok po jeho vydání, ale to nic nemění na tom, že se stále jedná o téměř čerstvý a novotou vonící materiál. Pro toho, kdo sleduje tuzemskou metalovou scénu, není třeba Asgard nikterak více představovat. Pro tuto black metalovou partu působící již více než dvacet let je deska "Zlověstné časy" teprve druhým "dlouhohrajícím" zářezem v diskografii.
Celé album začíná téměř tříminutovým intrem "Kallaward". Ponurá atmosféra jako z hororu nás ponoří to temného světa a lze jen očekávat, kdy se přivalí monstrum jménem Asgard. Kapela přichází se skladbou "Založení říše". Valivé riffy, hutný zvuk a změny tempa dokazují, že kapela je ve formě. Skvělá práce kytar a rychlé tempo nás žene do finiše. Přichází však zpomalení celé skladby a velice zajímavé melodie. Následuje vál "Pohár a meč". Pomalé, houpavé melodie pozvolna rozjíždějí celou skladbu až do pořádného kvapíku. Skladba plná nápadů a chorobného vokálu Míry Horejska. Instrumentální "V popelu předků" je jemné vybrnkávání, které působí poněkud melancholicky a ponuře. Citlivě a vkusně zařazené před skladbu "Vzpomínka". Po chvíli oddechu opět následuje black metalová masáž jak se patří. Následuje titulní skladba "Zlověstné časy" a i přes pomalý začátek se celá skladba pozvolna rozjíždí. Přichází však další temná pasáž, ve které kytary brousí posluchačovi sluchovody. "Řeka smrti" je jednou z nejrychlejších skladeb na celém albu. Pomalejší rozjezd za doprovodu kytarových vyhrávek se přenese do až skoro thrashového tempa, aby po chvíli Asgard opět ubrali na tempu a přidali tím na atmosféře. Pro mě jedna z nejlepších skladeb na desce. "Mysterium zla" je dalším intrem přímo ze záhrobí, které se volně přenese do dalšího "intra" s názvem "Stříbrná deska I.", ve které se jako host představí otec českého black metalu BigBoss. Následuje předposlední vál "U cíle". Rychlá a nekompromisní skladba poháněná silnou bicí artilerií. Úplný závěr pak obstará "Stříbrná deska II.". Dlouhá skladba s mnoha melodiemi, změnami temp i vyhrávkami. Na konec alba jako dělaná.
Asgard na své desce "Zlověstné časy" odvedli velmi dobrou práci. Black metal, ve kterém nechybí odkaz na starou školu ani na modernější podobu. I díky několika instrumentálním skladbám, které Asgard citlivě zařadili to tracklistu, deska nepůsobí jednotvárně. Povedený materiál je podpořen kvalitním soundem ze studií Davos (bicí), Descent (kytary) a DejanSsound (vokály). Album pak vyšlo u labelu Panda Music. 5.10.2011 (Thrashator [8/10])



Article | ASGARD - Zlověstné časy (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me