ABBAND - Grizzly (2010)


Ikona českého heavy metalu, zpěvák a legendární frontman Arakainu, Aleš Brichta se v roce 2010 pokusil atakovat zahraniční pódia a s deskou v angličtině přesvědčit promotéry o svých kvalitách. Jako materiál mu posloužily jeho starší hity a pár cizích písniček, většinou s novým textem. Sice se zatím žádné zahraniční tažení neodehrálo, mezi fanoušky se však alespoň dostal limitovaný náklad raritní desky pojmenované podle Alešova staršího projektu GRIZZLY.
Nového Grizzlyho otvírá brilantní kousek "Good News From Heaven", tedy "Peklo už čeká" z alba "Divadlo snů", pokračuje se poněkud étericky laděnou peckou (avšak méně, nežli originální verze "Než přijde ráno" z již klasického "Rána ve dveřích armády spásy") "Stop The Morning", oba kusy se pyšní skvělou atmosférou a výtečným zpracováním textu, kdy byla zachována pouze původní myšlenka, ovšem žádné doslovné překlady se nekonaly. Za textařské zaškobrtnutí považuji až "The Last Legionary", tedy "Posledního legionáře" z již zmiňovaného debutového dvojalba ABBANDu, lyrika už místy moc dobře neklouže, ono není sranda překládat všechno doslovně z češtiny do angličtiny a ještě k tomu si udržet rýmy, frázování a tak dále. Bojím se, aby nezainteresovaným posluchačům dával ten text smysl. A navíc se ta skladba docela vleče. Oproti tomu asi nejlepším kusem na desce je balada "Grains Of Sand", tedy klasika "Barák na odstřel" ve stejně tklivém a nostalgickém, avšak daleko hardrockovějším hávu. Stejně tak, jako na svém narozeninovém koncertě oprášil Brichta "svou" hitovku "Nevěřím" z debutu Pavly Kapitánové - budiž jí země lehká. "Don´t Belive" zároveň představuje klid před bouří "Send Them To Hell", "Deratizerem" z předešlé studiové desky. Musím říct, že nový anglický text, nic proti tomu původnímu, ten mi sedí taky, dává daleko větší smysl a od prvního poslechu jej nemůžu dostat z hlavy. Rychlejší tempo a další zpěvný megahit představuje kus "Heart Of Machine", jenž paradoxně vůbec nepochází z Alešovy dílny, ale ze zatím poslední desky Motorbandu, jehož kytaristé v době nahrávání GRIZZLY tvořili kytarovou úderku Brichtovy kapely. A na vlně tuzemských autorů pokračujeme dál s coverem "Sleep Sweet Lucien", v originále "Lucie" od kapely LUCIE (při poslechu toho textu jsem si říkal, jestli Aleš nemyslel na upíří slaďák "Interview s upírem"). Došlo dokonce i na projekt HATTRICK a zlidovělou píseň, kterou hrají jak Aleš, tak Alkehol na svých vystoupeních - "Nechte vlajky vlát", tady "Born To Win". Deska pak dále pokračuje ještě dvěma dalšími covery, jedním málo známým: "Ride The Sky" od kapely LUCIFER´S FRIEND, sice dobrým, ale těžce zaostávajícím za originálem, a jedním veleznámým (či snad vlezle známým?) "Pearls In Her Hair" - tady bych vyzdvihl především to, že oproti jiným coverům (snad až na "White Dove" od SCORPIONS) v ní chybí zvuk varhan, což je určitě zajímavá změna. Závěr alba pak patří songu "Grizzly", který ale své původní podobě "Není nutný plakat" z demáče "Grizzly", nahraného někdy na přelomu tisíciletí, kdy Aleš po odchodu z ARAKAINu sestavoval novou kapelu, nesahá ani po kotníky.
Nová sestava se na desce perfektně předvedla, ale jak se později ukázalo, zrovna dlouho se ve společnosti Aleše Brichty neohřála. Okolnosti odchodu těchto výborných, až špičkových muzikantů jsou v dnešních dnech při nejmenším podivné, tady však není prostor k jejich rozebírání - k tomu snad dojde v připravovaném rozhovoru. Ještě je na místě dodat, že Aleš má stále relativně slušnou hlasovou kondici, alespoň na deskách ano. No, spíše hodně relativně - musíme brát v potaz, čím vším si jeho hlasivky procházejí a již prošly a pak se nemůžeme divit, že už Alešův hlas vyzní jen v nejklidnějších pasážích, zatímco všude jinde to drhne, a když přijde na zakřičení refrénu, musí mu pomoci tu sboristé, tu sboristky. Je to tak, na Aleši Brichtovi se podepisují roky ryze rockerského života, ale jinak muziku, tu dělá stále ještě obstojnou. 26.9.2011 (Rocker-Tialk [9/10])



Article | ABBAND - Grizzly (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me