ANTHRAX - Worship Music (2011)


Po dlouhých osmi letech vychází v pořadí desátá deska legendárních američanů ANTHRAX. Deska "Worship Music" se měla původně stát debutem pro zpěváka Danyho Nelsona. Po téměř celém natočení se však Nelson pakoval, aby byl krátce nahrazen staronovým zpěvákem Johnem Bushem. Ten však také dlouho nepobyl. Kapela tak překvapila mnohé fanoušky, když po dlouhých 20 letech přivítala zpět původního zpěváka Joey Belladonnonu, který natočil všechny kultovní desky z 80.let. Ten tak po dlouhých 21 letech po desce "Persistance Of Time" nahrál s kapelou novou desku. Jak tedy dopadne téměř reunion původních ANTHRAX? Bude to návrat ke staré tvorbě, jak to ohlašoval sám Scott Ian? Bude Belladonna po takové době ve formě? Otázek tato deska nabízela mnoho. Proto se jako správný fanoušek kapely hodlám dostat desce až na kost.
Po úvodním intru "Worship" se deska hned představí otvírací skladbou "Earth On Hell". Rychlá a energická skladba jako v duchu té staré tvorby. Kytarové duo Ian-Caggiano se předvádí ve skvělé formě. Joey Belladonna dokazuje, že i po padesátce má sil a hlasivky na rozdávání. Další skladba "The Devil You Know" se opět nese v rychlejším tempu. Američané odstartovali svoji desku raketově a já si začínám myslet, že Scott Ian nelhal. Opravdu bych se nebál tyhle skladby vidět jako odkaz na starou tvorbu. Kapela zní skvěle a je cítit chemie mezi všemi členy. Ještě před vydáním tohoto alba kapela vypustila do světa skladbu "Fight´Em Til You Cant". Byla uvolněna pro všechny fanoušky jako velké díky za jejich podporu. Tahle skladba je to nejlepší z celé desky a možná to patří k nejlepším skladbám ANTHRAXU v 21.století. Skvělé riffy, tempo a vyborný vokál Belladonny. Tady nejde nic vytýkat a už po třech skladbách se jeví deska výborně. Duch staré doby je z ní cítit velmi pronikavě jako z dobře uleželého olomouckého syrečku. Hned následující skladba "I´am Alive" sice mírně zpomalí, představí však dobré groove riffy a vynikne daleko více Belladonna. Ten indián snad musí používat nějaká kouzla, protože na svůj věk vypadá dobře a energii má na rozdávání. V tuto chvíli je deska slušně rozjetá.
Na desce mě zarazila přítomnost intermezz (hudební vsuvky většinou instrumentálního charakteru) "Hymn 1" a "Hymn 2". Jedna je ryze houslová a druhá bubenická záležitost. Nevím však, jaký význam mají a v kontextu desky vůbec nefungují. Co však druhá polovina desky nabízí, mě zarazilo. Pokud je první polovina odkazem na starou tvorbu, pak je druhá polovina pokus hrát a znít moderně. U první poloviny je cítit jak je kapela pevná v základech a cítí se jako ryba ve vodě. V té druhé polovině se ztrácí, hledá a zní jako úplně jiná kapela. Ta druhá polovina ve své experimentální poloze by dobře působila např. s původním zpěvákem Johnem Bushem. Skladby "In The End" a "Revulution Scream" nabídnou pokus hrát modernější groove ve stylu kapel MACHINE HEAD či LAMB OF GOD. Nezachraňuje to ani pocta legendě heavy metalu JUDAS PRIEST ve stejnojmenné skladbě. Skladba "Crawl" je prozměnu pomalá balada, která mě však nijak nechytla u srdce a ani u mě nezískala žádné sympatie. To, co si člověk vychutná, je pak jedině skvělý zpěv Belladonny. Z druhé poloviny se tak pochlapí skladby "The Giant" a "The Constant". Ty mírně vybočují z řady monotónních groove riffů a stereotypních postupů. Jako velkou devízu vidím také v absolutně nafouknuté stopáži u některých skladeb. Nevadí mi, když na desce jsou většinou skladby kolem šesti až sedmi minut. Jen nesmí být po celou dobu stereotypní a mít jen jednu nosnou stopu, která se pak táhne jako kolony na tankodromu dálnice D1. Tohle podle mě brzdí desku v rozjetém začátku. Připomnělo mě to poslední desku METALLICY. Opravdu je tento materiál dělaný primárně pro tuto desku? Poslední skladba je pak cover hardcore/punkových Švédů REFUSED "New Noise". ANTHRAX vždy umě uměli vytvořit cover ať už na rockovou kapelu (KISS, QUEEN) anebo punkovou legendu jako RAMONES. Tudíž nelze tomuto coveru vytknout nic. Buď ho zahrajete špatně anebo dobře. V tomto případě se cover povedl. Já však nehodnotím tuto skladbu. Je to jakýsi bonus.
Deska "Worship Music" má dvě tváře. Ta první se ohlíží do historie kapely, kdežto ta druhá se dívá někam do dálky, ale neví na co se vlastně dívá. Návrat Belladonny je velkým plus. I ve svém věku působí jako by nikdy nezestárl. Jeho vokální výkon je na desce excelentní. Pro jeho fanoušky je to dobrá zpráva. Nedokážu pak zhodnotit, jak by nakonec zněly věci s Nelsonem, který měl celou desku natáčet. Desce by pomohlo zeštíhlení stopáže (hodina je moc) i ubrání skladeb. Některé skladby opravdu působí jako béčkový materiál točený s jiným zpěvákem a v jiné atmosféře. Na jednu stranu je dobře, že konečně nový materiál ANTHRAX vydali, ovšem chtělo to paradoxně delší čas na mastering a pohrání si s myšlenkou "málo je více". Deska je ve výsledku kvalitní počin v diskografii kapely, ale nebude rozhodně patřit k nejlepším. Z desky si fanoušek tak vybere pár skladeb a ponechá zbytek v šuplíku. Neočekávejte tedy žádné druhé "Among The Living" či "Spreading the Disease". Spíše jde tak o novější materiál odkazující hlavně v začátku na to dobré v minulosti kapely a v jejím konci předvede snahu o modernější pojetí heavy metalu. 21.9.2011 (ThrashPanda [7/10])



Article | ANTHRAX - Worship Music (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me