SAXON - Dogs Of War (1995)


Když jsem zaslechl na jaře 1995 první singl z této desky, v první chvíli jsem ani nemohl uvěřit svým uším. To jsou nový Saxon? V podstatě heavy základ byl stejný, ale zvuk kytar byl oproti předešlým deskám ostřejší a výraznější. Singl "Dogs of War" jsem si poslechl nejméně 5x než jsem vstřebal ty překvapivě ostré kytary. Po třech letech čekání na dalším albu skupina vyrazila z takovým "nátěrem", myšleno s porovnání k albům minulým.
První skladba singlu se stala i otvírákem celého alba. Titulní "Dogs Of War" se rozjela v ostrém soundu, jako kdyby chtěli tito žoldáci nebo psi války, jak chcete, ukázat, že se zapomíná, za co opravdu bojovali a že smrt je někdy nemilosrdná. Přesto někteří vojáci jsou hrdí na své poslání a pyšně stojí při každém nástupu před svým úkolem. Dvojka "Burning Wheels" je rozjezd na plný plyn. Řev motorů. Pedál na podlaze. Je to závod a sláva, na kterou čeká každý závodník. Rychlé stroje vítězí. Kytary na maximum, bublající basa a bicí co nemají konkurenci. To je prostě heavy metal. "Don´t Worry" je nejpomalejší skladbičkou alba a opravdu nemusíte mít obavy. Výtečnou atmosféru nepokazí a nic vám neuteče, protože další pecka "Big Twin Rolling" vás znovu osvěží. Její rock´n´rollový nádech je skutečně osvěžující. Jednou kdosi řekl, že heavy metal je pořádnej rock´n´roll. Možná to byl Lemmy, už nevím, ale něco na tom bude. A tento song je toho důkazem. Rock´n´roll je prostě nesmrtelnej! Pátá "Hold on" trochu uklidní, ale její rytmus je opět velmi působivý. Stejně jako příběh vyprávějící o dívce Jenny, která žila spokojeně ve svém dokonalém malém domově, než potkala Billyho a ten jí ukázal svět z druhé strany. Uviděla v něm něco, v co uvěřila. Nenašla však v otci pochopení. Vyhodil jí, nepochopil, že ho opravdu miluje. Ale ona prostě vydržela... a pointa? Držela se toho co má ráda. Takže jestli to tak cítíš, jdi za tím... drž se toho - "Hold on". "The Great White Buffalo" je další úžasný song s odkazem na minulost indiánského světa. Hlasy z jejich duchovního světa volají indiánský národ z posvátných pohřebišť do věčných lovišť. Kmeny Cherokee a Navaho volají národy k jednotě. Abychom my všichni byli jedno. Už i staří indiáni věděli, že jsme jedno... Skvělý koncept skladby doplnil nezaměnitelný projev Biffa Byforda. O úvod sedmé "Demolition Alley" se postarali baskytarista Nibbs Carter a bicmen Nigel Glockler. Rytmický nástup, který se pozvolna rozjížděl v jemný heavy sound, jak jsme u Saxon zvyklý. Ve "Walking Through Tokyo" překvapily zajímavé sbory hned v úvodu a přivítaly nás v dobách, kdy Šógunové, co by vojenští regenti císaře a Samurajové známí svou oddaností, pro které byla vždy nejdůležitější čest, něco znamenali. Chrámy v posvátných horách, kouzla v zemi Jade (ozdobný kamen používaný dost často ve východních zemích - pozn. autora) a třeba i Gejši vychovávané pro jediný účel. Devítka "Give it all away" se zařadila mezi další příjemné oddechovky, které z pera těchto veteránů britského heavy metalu jsou prostě k nezapomenutí. "Yesterday´s Gone" - opět bezchybná rytmika v úvodu. Příjemné kytarové vazby. Uvolněný vokál. To jsou lákavé atributy pro bezvadný poslech. Každý se někdy probudí a je rád, že včerejšek je pryč a co pak v případě, když procitne v jiného člověka, pochopí lži kolem sebe a přes noc se z něj stane jiný člověk, už není to "dítě" ze včerejška. Tato skladba byla poslední, která mohla zaznít na tomto albu.
Playlist sestavený z deseti skladeb, na kterém je cítit, že Saxon jsou stále v plné síle... 18.9.2011 (powerhome [9/10])



Article | SAXON - Dogs Of War (1995) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me