ANTHRAX - Sound Of White Noise (1993)


Navázat na předchozí album, které je opravdu výborné, není vždy jednoduché. Může se stát, že kapela své následující album ponechá ve stejném duchu nebo se pokusí o zdařilého následovníka. V tom horším případě se výrazně odkloní od své dosavadní tvorby a pak se svět nestačí divit. Jako příklad bych mohl uvést album jejich amerických kolegů Metallica "St. Anger" neboli "Angrešt", které nemálo posluchačů totálně zaskočilo. Byť je to jedna z nejkomerčnějších metalových skupin všech dob, tenhle angrešt byl opravdu hodně kyselej... Nebo album "Jugulator" od heavy metalových veteránů z britských ostrovů Judas Priest. Taky dost divně ochucenej "Jogurt". Ve všech třech případech tyto skupiny spojuje zajímavý fakt, příchod nového člena. Ačkoli zde není žádná časová posloupnost a v případě New Yorských Anthrax se nejedná o nějaký letošní reunion, tak jejich album "Sound Of White Noise" z roku 1993 nebyl žádný nepovedený výstup, naopak šlo o velmi zajímavé "znovuzrození" thrash metalové party, která patří v současnosti do známé koncertní "Velké čtyřky".
Push the PLAY! ...a nostalgické vzpomínky ožívají. Šumění z rádia, post-apokalyptické zvuky. To všechno je úvod, který vystřídaly kytary. Zasekávačky v načasovaném tempu a impresivní hlas nového frontmana Johna Bushe. Tak to byl otvírák "Potters Field". Jako dvojka se nám představila rytmická "Only". Svým výrazem by mohla udělat radost všem milovníkům tohoto žánru. V "Room For One More" ukázali Anthrax, že stále mají na první ligu. Kytary a rytmus bicích, který se mi vryl do paměti hned v úvodu této parádní skladby. Velmi příjemná a svižná groove paráda. Lehká vybrnkávačka jakoby předvoj nekompromisního songu "Packaged Rebellion", který nám během své délky připravil nejedno překvapení. Pátá skladba "Hy Pro Glo" plynule navazuje na skladbu předchozí. Jak by řekl soused Arnošt: "Tenhle thrash groove miluju!". Je to opravdu neortodoxní skladbička plná zvratů a přechodů vracející se nakonec v jeden předem daný rytmus. "Invisible" svým energickým přínosem nebyla zas tak neviditelnou, jak se zdála. Byl to odvaz na plno, kde se skřípavé hlasivky Johna Bushe rozpínaly, jak jen to bylo možné. Asi nejzajímavější skladbou byla "1000 Points of Hate". Opět výtečná zasekávačka v rytmu, který mě opravdu rozhýbal. Výborná záležitost. Osmá "Black Lodge" zapadla do trojlístku thrash metalových kapel, které na svých deskách daly prostor pěkným baladám. Po Metallice a Testament to byly i oni. A že to byla fakt úžasná skladba nelze pochybovat. (Ke spolupráci na této skladbě přizvali ke spolupráci Angela Badalamentiho, amerického filmového hudebního skladatele - pozn. autora). "C11 H17 N2 S Na" byla hutná záležitost s příchutí thrash-crossoverové nálady. Téměř stejný duch se odehrál i v desáté "Burst". Na závěr si pak Anthrax připravili zajímavé uklidnění všech emocí a jejich "This Is Not An Exit" je jakýmsi rozloučením s kytaristou Danem Spitzem, který po této desce Anthrax opustil...
Myslím, že tato deska byla hodně zajímavé dobrodružství pocitů a nálad, které se projevilo na všech skladbách "Sound Of White Noise". I přesto jsem přesvědčen, že toto album patří do thrash metalového univerza. 2.9.2011 (powerhome [9/10])



Article | ANTHRAX - Sound Of White Noise (1993) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me