DARK ANGELS - Forever & Ever [EP] (2011)


Jihočeská kapela DARK ANGELS (neplést s Kalifornskými Dark Angel) prošla nedávno výraznými změnami v sestavě, z kapely Agony přišli klávesistka Petra Došková a kytarista Jakub Vondrka, stoličku za bicí soupravou zahřívá Dalibor Doubek z doom metalových Vihar a post zpěvačky zaujala Eva Markvartová z Evarest. Kapela se letos na jaře vydala do studia Kdyně nahrávat materiál, se kterým by se nová sestava mohla posluchačům prezentovat, a tak závratnou rychlostí opustilo lisovnu EP "Forever & Eever".
První dvě desky, které DARK ANGELS nahráli, na mě působily spíše rozpačitě, nedávné "splitko" s bratislavskými "rock´n´rollery" Janesession už znělo o něco přesvědčivěji, zřejmě díky hostování zpěvačky Jany Zahradníkové, no a novinka konečně začíná psát další kapitolu existence téhle kapely. Ačkoliv i "Forever & Ever" mě spíše přesvědčuje o faktu, že kapela má stále na čem pracovat, hlavně co se týče propracování hudebního stylu, který chtějí dělat, z alba je znát velký skok kupředu. Oproti předchozím nahrávkám došlo krom změny zpěvačky i k další výrazné změně - v hudbě DARK ANGELS dostává čím dál větší prostor doom metal. Je pravda, že písnička "Swan Song" z výše zmíněného EP "Naked In The Rain" už cosi naznačovala, ale naplno se k melancholickému žánru "Temní andělé" přihlásili až nyní. Na "Forever & Ever" se vám představí pět songů, čtyřikrát jde o hutný metal s všemožnými vlivy a příměsmi a na úplném konci leží jedna stopa svou kvalitou všechny převyšující na první poslech, i na ten padesátý. Baladická, poklidná "The Pigon", jen struny a zpěv (no dobře, občas zazní i nějaká ta klávesa, ale to je jen dobarvení atmosféry).
Co mě ale trochu ruší při poslechu - nějak mi k Evce nejde ten jemňoučký zpěv, ty hlasivky by určitě raději rozpulsovaly blány reproduktorů, než jimi s hodinářskou přesností promyšleně vlnily. A on mi ten jemňoučký zpěv ani nezapadá k povedeně živelnému metalu, který parta předvádí, občas i zatáhne za uši, daleko víc mi tam sedí ten občasný obyčejný growling Venci Votruby. Potom si dovolím ještě takový osobní názor, který určitě není doporučením a zřejmě by i kolidoval s pravidly žánru. Co to zkusit zazpívat občas taky o trochu níž? Takové "It´s Time To Go" by to možná pomohlo stát se z dobré výbornou. Doufejme tedy, že při nahrávání plnohodnotné dlouhohrající desky si DARK ANGELS dají na těchhle detailech záležet. Alespoň mě by se potom líbili daleko víc.
Když to shrnu, dostali jsme od DARK ANGELS naservírované tři celkem chytlavé melancholické písničky v pomalém tempu, již zmíněnou "It´s Time To Go", "The Other Site", mimochodem je to neuvěřitelně vtíravý rif, a mého favorita "The Pigeon", naproti tomu rázný, hudebně dost povedený úvod "Morning Shadows" a poněkud nevýraznou "čtyřku" "Time For Tears". Zázrak nenastal, tragédie také ne, je to dobré, ale chce to ještě hodně makat. 14.7.2011 (Rocker-Tialk [6/10])



Article | DARK ANGELS - Forever & Ever [EP] (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me