HELLOWEEN - Helloween [EP] (1985)


Kdysi dávno v naší galaxii se na planetě Zemi zrodila kapela, která ve své době byla pojmem a utvořila žánr zvaný speed metal. Rodným městem se stal přístav Hamburk. Z toho přístavu vyplula pirátská loď HELLOWEEN, která hodlala zničit svět zbrání jménem SPEED METAL. V roce 1985 natočila kapela krátké EP pojmenované stejně jako kapela - "Helloween".
Tato záležitost se pak zapsala do hudební historie metalové hudby. Kapitánem této lodi byl Kai Hansen a jako své loďmistry si naverboval Michaela Weikatha, Markuse Grosskopfa a Ingo Schwichtenberga. Vytáhněme kotvy, napněme plachty a hurá do metalových vod.
To první, co uslyšíte, je skladba "Starlight". V začátku skladby spíše intro, kdy zazní říkanka "Happy Happy Halloween Silver Shamrock". Pokud jste milovníci hororů (jako já), pak dozajisté poznáte tuto říkanku. Pochází z třetího dílu slavné hororové série Halloween. O její kvalitě se tu nyní bavit nebudem. Pouze poznamenám, že Michael Myers (ne to není ten komik) se zde objeví jen 1 vteřinu a to ještě v televizní obrazovce. Skladba "Starlight" byla také to první, co jsem kdy od HELLOWEEN slyšel. Bylo to v době kdy jsem poslouchal kapely jako QUEEN, BLACK SABBATH a KISS. Pro puberťáka to bylo něco neslýchaného. Skladba se žene dopředu jako pirátský koráb hnaný za zlatým pokladem. Kai Hansen je pak učiněný (pirátský) král speed metalu. Jeho rychlé riffy podporuje nejlepším vokálním výkonem, který zopakoval na následující dlouhohrající desce "Walls Of Jericho". O celkovém zvuku desky bych poznamenal, že je vousatý a dřevní jako posádka pirátské lodi Černá perla z filmové série Piráti z Karibiku. Vedle těchto ranných HELLOWEEN jsem měl možnost slyšet ještě legendy thrash metalu MEGADETH, METALLICA a SLAYER. Takže už v dospívajícím věku jsem dostal pořádnou old school průpravu. Né nadarmo se říká: "Co se v mládí naučíš, ve staří jako když najdeš!". Deska nepoveluje z tempa ani po další skladbě. Loď evidentně žene dopředu vražedný dech moře podpořený skladbou "Murderer" (vrah). Rozhodně se o motýlkách ani o jednorožcích zpívat nebude. Toť velký rozdíl speed metalu v 80.letech s následujícími dekádami, kdy styl výrazně cukrovatěl a nabaloval na sebe vatu stejně jako tomu je na jakékoliv pouti s cukrovou vatou. Třetí skladba "Warrior" je pro mě nejryzejším příkladem heavy metalu 80. let MADE IN GERMANY. Né nadarmo se po pár letech dostala kapela do společnosti kapel jako ACCEPT či SCORPIONS a nesla prapor německého metalu světem. "Victiom Of Fate" podpořená skvělým riffem v začátku, postupně z heavy metalové skladby dojde skrze klidné tempo k jednomu z nejlepších speed metalových sól na desce. I po těch 25 letech považuji tuto éru HELLOWEENU jako za nejlepší. Krátké EP se nám chylí ke konci (stopáž 26 minut) a zbývá už jen poslední skladba "Cry For Freedom". Možná by se člověk zalekl, že by se na jediné skladbě zpomalilo. Opak je pravdou. Po minutě a půl se vystřelí z děla a jste pohlceni v bitevní vřavě, kde kolem vašich uší lítají rychlé riffy a do toho na vás soupeřova loď huláká svůj bitevní pokřik.
Pokud se vám do ruky dostane speciální edice tohoto EP, pak je na ní obsažena ještě jedna skladba a to "White Christmas". Ta však byla natočena až s příchodem Michaela Kiskeho a jedná se spíše jen o roztomilou blbůstku než o regulerní skladbu.
Před 25 lety vzniklo dnes už kultovní krátké EP a nadobro definovalo styl a žánr speed metal. Poté přišlo další kultovní dílko a to v podobě dlouhohrající desky "Walls Of Jericho". Kai Hansen a jeho parta pirátů z Hamburku se zlatým písmem zapsali do metalové historie. Pro mě kultovní a jednoznačně zásadní záležitost. 20.6.2011 (ThrashPanda [10/10])



Article | HELLOWEEN - Helloween [EP] (1985) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me