THE REDZEN - Void (2011)


Když jsem zahlédl tento obal, v první moment jsem znejistěl a pomyslel si, že tohle je album od nějakých elektroniků. Název "Void!" a počítačový design by tomu odpovídal. Ne, že bych si to neposlechl, ale v sekci progressive metal jsem tuto placku opravdu nečekal. Pravdou však je, že to ani progressive metal není. Prostě si někdo pustil první skladbu, usoudil, že to patří tam, aniž by poslechl alespoň tu jednu skladbu, která zpravidla napoví, kam se album ubírá. I když existují samozřejmě i výjimky. Ale abych se vrátil k této italské perličce, která se nachází v oblasti progresivního fusion rocku...
První skladbou "Cluster" a klávesovým úvodem od jednoho z nejlepších italských klávesáků v této oblasti, Angelo Raczem to začalo opravdu na výbornou. Už v této skladbě bylo jasné, že to bude neobyčejný poslech. Dvojku "Hot Wine" otevřel Pepa se svým čtyřstrunným JazzBass Fendrem. Byl to impozantní začátek a úvodní melodický základ se pak táhnul celou skladbou. O vstup pro "Slapdash Dance" se postaral kytarista Ettore Salati, který pro změnu využil služeb Godin Artisan a DG Pedal. Navrstvené kytary s opět výborným základem za podpory kláves, které v této skladbě měly prim. O střed skladby se postaral bubeník Roberto Leoni svým brilantním vstupem, který pak přešel do arabského motivu. Závěr patřil Angelovým rolandkám. Čtyřka "Alexa In The Cage" se pěkně rozjela v podobném stylu starých známých Yes. Pak však přišel nečekaný, ale příjemný vokál, ve kterém se představil Joe Sal. Velmi zajímavě uspořádané dvojzpěvy. Nádherná melodie klavíru a příjemný doprovod basy odstartoval pohodovku "Into The Void". Kombinace kytary Danelectro Doubleneck 12-string & 6-string na mě udělala dojem. Robertův vyrbl pro změnu odstartoval šestku "Who's Bisex?". Výborné výměny kytarových sól a klávesových poloh. Skutečně příjemná záležitost. Sedmá "Return To Kolkata" v úvodu krásně naladí a její propracované linky jsou krásnou poslechovou záležitostí. Skladba ani trochu nepřipomíná třetí největší město Indie, kdy po příjezdu vás ovane zvláštní puch, který se nese celým městem. Cítíte vůni koření z jídel, které se vaří na ulicích a smrad z přítomných odpadků. Krása a špína, bohatství a chudoba, vše v jednom chumlu. Někdy máte pocit, že Indové vůbec nespí. Ulicemi se bez přestávky, v jedné velké mase, valí kola, auta, chodci. Taxikáři jezdí jako blázni a stále nahánějí turisty, aby z nich dostali co nejvíc. Lidi pokřikují, auta skoro soustavně troubí. Máte pocit, že ten hluk nikdy neskončí. To však není případ této skladby, která je hudebně pestrobarevná a opravdu neruší. Ve "Spin The Wheel" se kolečka roztáčela opravdu pomalu. Klávesová kouzla, klavírní mezihry s občasnými výpady Ettoreho gibsonky se táhly celou skladbou. O závěr alba se postarala instrumentální verze skladby "Alexa In The Cage".
Alba, které určitě udělá dojem na každého příznivce této "škatulky". I když je album až na jedinou skladbu čistě instrumentální, je to přehlídka skutečného muzikantství... 3.6.2011 (powerhome [10/10])



Article | THE REDZEN - Void (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me