AUTOPSY - Macabre Eternal (2011)


Legendární death metaloví harcovníci Autopsy z americké Kalifornie přichystali hladovým fanouškům novou desku po dlouhých šestnácti letech. Nástupce desky "Shitfun" (rok 1995) vyšel 16. května u labelu Peaceville Records a nese název "Macabre Eternal".
Na tuhle fošnu jsem byl opravdu natěšenej. Současně však vládla obava z toho, jak Autopsy budou po letech znít. Přece jen asi jako každý, kdo přičuchl někdy k death metalu, jsem fanouškem starých placek "Severed Survival" nebo "Mental Funeral" a představa, že se Autopsy dostanou do průseru jako například po svém reunionu holandští Pestilence, byla pro mě nepřijatelná. Jenže Autopsy - to jsou parta čtyř ostřílených borců libujících si v pořádném old schoolu a hned od začátku alba to dokazují.
Žádné intro, ale hned rychle na věc. "Hand of Darkness" je rána přímo mezi oči. Těžký hutný zvuk kytar společně s podladěnou basou dělají z hudby Autopsy dokonalý válec. Bestiální vřískot nahání hrůzu a při pomalé a dunivé pasáži cítím mrazení v zádech. Autopsy však svůj old school death metal zahalili do moderního soundu a celkové aranžmá desky působí opravdu skvěle. Výborný Chrisův vokál se dostává během všech dvanácti skladeb do různých poloh a barev. Ať je to temné "odříkávání" textu nebo zběsilý zabijácký řev, vždy to zní více než výborně. Přestože album "Macabre Eternal" působí jako celek kompaktně, jednotlivé skladby jsou rozmanité. V tom je kouzlo. "Dirty Gore Whore" se svými death/thrashovými náklepy, ponurá a pomalejší "Always About to Die", titulní "Macabre Eternal" plná hněvu, atmosférická a svým "pohřebním" sólem vyčnívající "Deliver Me from Sanity", jemným vybrnkáváním charakteristická "Bridge of Bones", rozsekávající a zničující "Born Undead" nebo jedenáctiminutová "Sadistic Gratification", která v sobě obsahuje snad všechny poznávací prvky Autopsy - to vše jsou skladby, které mi již po několika posleších uvízli v hlavě a dokonale charakterizují nový počin. Avšak všech dvanáct skladeb má na desce své místo, každá je svá.
"Macabre Eternal" je album plné atmosféry, rytmiky, změn temp, mrtvol, pitev a především death metalové vyzrálosti. Autopsy složili a nahráli materiál, který si rozhodně zaslouží uznání. Na desce se plně projevili nasbírané zkušenosti všech členů, kterými se obohatili nejen v hraní s Autopsy, ale také s několika kultovními kapelami extrémního metalu. Nemusím zacházet daleko - Chris Reifert svého času působil v Death. Snad jen nováček sestavy Autopsy basák Joe Allen nedisponuje tak bohatými zkušenostmi, i přesto zapadl mezi tyhle Patology výtečně. Deska "Macabre Eternal" i přes svou více než hodinovou stopáž nemůže nudit a teď už můžu na plnou hubu říct, že Autopsy jsou zpět. A to v plné zbroji! 31.5.2011 (Thrashator [9/10])



Article | AUTOPSY - Macabre Eternal (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me