VOMITORY - Opus Mortis VIII (2011)


Na novou desku švédských death metalových veteránů Vomitory jsme čekali dva roky. Nástupce předchozího alba "Carnage Euphoria" se prodral na povrch zemský letos v dubnu u labelu Metal Blade Records a nese název "Opus Mortis VIII". Vomitory si pro nás přichystali rovných deset death metalových válů, které dohromady vydají na šestatřicet minut. Tihle Švédové se s posluchači nikdy nemazlili a nejinak tomu bude i tentokrát.
První na řadě je skladba "Regorge in the Morgue". Hned v úvodu žádné intro, pouze zvuk bicích jakoby odpočítával vteřiny, které zbývají do smrti. Pak to Vomitory spouštějí s plnou parádou. Výborná rytmika obou kytar, které v rukou křečovitě svírají Urban Gustafsson a Peter Östlund. Do toho všeho svým hrdelním hlasem a podladěnou baskytarou spouští Erik Rundqvist. Druhým válem je "Bloodstained". Pekelný tempo už od začátku a skvělé riffování potvrzuje, že Vomitory přišli opět s kvalitním materiálem klasické švédské staré školy. "They will burn" naše uši potěší hned v úvodu téměř thrashovým kytarovým riffem. Následně Vomitory i dokáží zvolnit tempo a dát vyniknout Erikovu hlasu. Povedené sólo a další změna tempa jen ženou skladbu do finiše. Následuje jediná pětiminutovka na desce "The Dead Awaken". Zase parádní vyhrávky a tank švédské death metalové armády se jménem Vomitory nekompromisně zabíjí dál. "Hate in a Time of War" je se svým atmosferickým začátkem opravdu povedeným kouskem. Pomalé, "valivé" melodie vzdáleně připomínají třeba Bolt Thrower. Vomitory však zvýší tempo na maximum a na světě je zase pořádný death metalový masakr. "Torturous Ingenious" je zase pro změnu skladbou, ve které Vomitory na nic nečekají hned od začátku. Parádní práce bicmana Tobiase Gustafssona. Krátká vyhrávka, sólo pro zklidnění a zase masakr. Ukázková práce z dílny Vomitory. Škrcením strun kytary začíná "Forever Damned", aby po nám po chvíli Vomitory řádně znovu naklepali uší bubínky. Rychlé, tvrdé riffy, výborné bicí a Erikův chrapot nedají ani vteřinu oddechu. Úvod "Shrouded in Darkness" je opět plný záhrobní atmosféry. Houpavé riffy, nahoru a dolů. Pořádná masáž. Nejpomalejší věc na celé desce se po perfektní vyhrávce v závěru přeci jen rozjede i díky dalšímu parádnímu sólu. Závěr alba "Opus Mortis VIII" obstarají poslední dva kousky - "Combat Psychosis" a "Requiem for the Fallen". Opět klasické střídání pomalejších pasáží, vyhrávek a řádných sypaček, ve kterých tempo udává Tobias.
Vomitory na svém novém albu odvedli skutečně výbornou a poctivou práci. Podle mého názoru je novinka "Opus Mortis VIII" o kus lepší než předchozí počin a Vomitory tímhle albem potvrdili svou příslušnost k evropské death metalové špičce. 18.5.2011 (Thrashator [9/10])



Article | VOMITORY - Opus Mortis VIII (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me