WITHIN TEMPTATION - The Unforgiving (2011)


Ke konci března vyšlo album, na které se určitě těšilo mnoho fanoušků této holandské kapelky. Podle některých ohlasů je to prý věčná dvojka více známých finských kolegů. Nechtěl bych zaujímat subjektivní názor, ale nemohu s tímto tvrzením souhlasit. Mezi kapelami je velký hudební rozdíl. Finové mi připadali vždycky více pompézní a jejich orchestrální sekce spíše potlačovala instrumentalitu jednotlivých muzikantů. U Within Temptation je to právě naopak, jejich hudba je naprosto vyvážená a každý má své místo a svou úlohu v jednotlivé skladbě. Proto se mně Within Temptation líbili vždycky daleko více než jejich finští kolegové. A to nemohu opomenou fakt, že Sharon den Adel je opravdu žena s velkým "Ž".
Ale zpátky k jejich novince. Uplynuly čtyři roky mezi alby "Heart of Everything" a letošním "The Unforgiving". Ne každá pauza kapele prospěje, ale co se týče Within Temptation, je tomu právě naopak. Není třeba nic uspěchat. Všechno se děje v ten správný čas. Od posledního studiového počinu z roku 2007, když nebudu počítat, že v roce 2009 vydali velmi zajímavý živáček - "an Acoustic Night At The Theatre", se jejich hudba velmi posunula vpřed. Mezzo-soprán Sharon dostal zase trochu jiný rozměr a neuvěřitelná intonace jejího hlasu se projevuje hned v prvních dvou skladbách - "Shot in the Dark" a v "In the Middle of the Night". Obzvláště pak v té druhé, kdy melodické nápěvy a svižné tempo ženou skladbu do nebeských výšin. Refrén v klávesovém pozadí rozbourává nekonečnou hradbu emocí. Strhující, úchvatná záležitost. První singl z této desky "Faster" nás vrací zpět na zem. Opět výborná práce s klávesy, impozantní symfonické párty a jemné kytary udělaly prostor pro působivý poslech. Krátký symfonický úvod, příjemný klavír a něžný hlas Sharon ve "Fire and Ice" je předzvěst první balady na tomto albu. Šestá dostala název "Iron" - železo, to železo, které nemůže žít bez ohně, protože ten žár ho dělá silným... Ve skladbě "Where is the Edge" se znovu projevil ten charakteristický a velmi příjemný hlas tmavovlasé krásky Sharon. Osmičkou "Sinead" ukázali Within Tempation, jak se dá udělat neuvěřitelně působivá skladba. Po klidném úvodu mě procítěný refrén pěkně rozhoupal. Houpavý rytmus za doprovodu úžasného vokálu mě prostě dostal. Další skvělá skladbička. "Lost" - balada, která ve mně vyvolala příval emocí. Opět ten procítěný hlas Sharon. To se prostě nedá... Velmi citlivá skladba, která se zaryje hluboko do srdcí. Desátá "Murder" mě překvapila místy zkresleným hlasem, který mohl být klidně v původním znění. Nicméně výborná symfonická práce udělala skladbu zajímavou. "A Demon´s Fate" s pozoruhodným textem opět rozhýbe naším tělem. Závěr alba patří pohodové skladbě "Stairway to the Skies". Na různých limitovaných edicích se pak objevují skladby jako "Utopia", "I Don´t Wanna", "Empty Eyes" a "The Last Dance". Ke speciální edici pak bylo ještě vloženo i DVD s videoklipy a jak se klipy tvořily.
Na závěr mohu upřímně říct, že tohle album je plné ohromné síly, emocí, procítěných melodií a samozřejmě instrumentální vypracovanosti. Stačí se zaposlouchat a ponořit se do světa Within Temptation a úžasného hlasu Sharon a budete vědět, o čem mluvím. 20.4.2011 (powerhome [10/10])



Article | WITHIN TEMPTATION - The Unforgiving (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me