GUANO APES - Bel Air (2011)


Když vyšlo první album této německé kapely "Proud Like a God" v roce 1997, byl to průlom v crossoveru s ženským vokálem. Tato deska se krátce na to stala právě v Německu platinovou a myslím, že právem. Houpavý rytmus, velmi příjemný a hlavně kvalitní zpěv Sandry Nasic dával kapele slibnou budoucnost. Tato čtyřčlenná partička o tři roky později vydala svou dvojku. V tu chvíli bylo jasné, že tato kapela tu má své místo. Bohužel v únoru roku 2005 skupina uskutečnila poslední turné a rozpad této bezvadné party byl jistou věcí. Sandra si vyzkoušela sólovku a zbytek party zase zkusil jiného zpěváka, aby stejně dospěli k názoru, že patří k sobě. V červnu 2009 si pak spolu zahráli na festivalu v Nickelsdorfu a bylo jasné, že tato parta pojede dál. Loni se uzavřeli do studia a 1. dubna 2011 vyšlo nové album, které dostalo název "Bel Air".
Apríl to skutečně nebyl, protože v neděli jsem album už poslouchal. Přehrávač se rozjel a "Sunday Lover" byl výborný nástup této placky. Melodické a velmi rytmické tempo dokresloval příjemný Sandřin vokál. Starý Guano jsou zpět. Dokázali to hned ve druhé "Oh What a Night", kde to pěkně šlapalo už od začátku. "When the Ships Arrive", lehce pohodové tempo vystřídal velmi houpavý rytmus, zajímavý a chytlavý refrén. Jako by v této skladbě zapomněli na kytary... Samozřejmě, že tam byly, ale jejich tvrdost trochu ustoupila a celá skladba se táhla v takovém tom indies. Čtyřka "This Time" měla znovu velmi příjemný nástup. Skoro pohodovka, která vydržela necelou minutu a pak se rozjel melodický refrén, který prostě chytí. Skladba, která mi dlouho zůstala v paměti. Trochu kytar, trochu kláves to je "She´s a Killer". Výborný nástup, Guano to nezapomněli a má to šmrnc... prostě to jede. Šestá "Tiger" pokračuje v kytarovém základu. "Fanman" je další sympatická skladbička. V začátku jako pohodovka, ale pak se opět rozjede celý ansámbl a Sandra se opře do svého hlasu. Skladba, která zaujme svým nábojem a impozantním projevem zpěvačky. A jako by vše pokračovalo v "All I Wanna Do", kdy se celý základ položil na basu Stefana Udeho a kytarové riffy Henninga Rümenappa. Všichni dali jasně najevo, že je to opravdu baví. Devátá "Fire in your Eyes" a znovu ten houpavý a líbivý rytmus. Bezvadná melodie, prostě kandidátka do hitparády. Nejdelší skladba na albu - "Trust" - typický crossover v podání Guano Apes. Na limitovaných edicích pak přibudou ještě dvě prémiové skladby v podobě upravené verze "Fire in your eyes" na "Fire" a "Carol and Shine". Tato skladba pak uzavírá tuto novinku, která se bezpochybně zařadí mezi nejzajímavější desky roku 2011.
Guano Apes možná ubrali trochu ze své tvrdosti, ale přidali spousty melodie a té není nikdy dost... Je to prostě výborný album. 5.4.2011 (powerhome [10/10])



Article | GUANO APES - Bel Air (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me