XIII. STOLETÍ - Vampire Songs (Tajemství gotických archivů) (2005)


Archivní nahrávky kapel jsou bezesporu velice zajímavou záležitostí. S nadšením je přijmou všichni ortodoxní fanoušci, nicméně osloví a zaujmou určitě i širší okruh znalých lidí. Archivy mnohdy skrývají, krom méně povedených nahrávek, i opravdové klenoty a je opravdu velká škoda mít je pak zavřené někde v šuplíku. Já osobně mnohem raději sáhnu po takovýchto raritních a archivních nahrávkách, než třeba po nesčetných a často naprosto zbytečných výběrech a "Best of" albech různých interpretů. Tyto "výběrovky" mají většinou jen jediný účel a to ochudit peněženku kupujících a obohatit konta vydavatelských společností! O tomto tématu jsem ale psát nechtěl. Psát jsem chtěl o kapele XIII. Století, která v roce 2005 vydala CD s názvem "Vampire Songs (tajemství gotických archivů)".
Nahrávka je souborem dosud nevydaných studiových nahrávek kapely a obsahuje i jednu celou nevydanou desku z roku 1991 s názvem "Vampire Songs For Agens". Obal, jak je u XIII. Století zvykem, je jednoduchý a stručný. Obsahuje jen základní potřebné informace, což je myslím škoda. Uvítal bych různé staré a archivní fotografie celé kapely, případně i nějaké to povídání z historie. Nicméně věrné fanynky budou zcela jistě naprosto spokojené, když místo toho uvnitř dvoulistu najdou jen upírskou fotografii polonahého Petra Štěpána. Jména hudebníků, působících na této desce, jsou pečlivě uvedena a najdeme zde, krom základního dua Petr a Pavel Štěpán, i Jiřího Šindelku (basová a akustická kytara), Petra Komárka (saxofon), Michala Kourka (kytara), Bedřicha Musila (kytara) a Petra Palovčíka (basová kytara).
Deska začíná krátkým intrem Stigmata Vampire, jehož motiv je všem známý z desky "Werewolf". Následuje skladba "Mr. Psycho" z téže desky. U ní je v závorce uvedeno, že se jedná o tzv. "Hellraiser version", nicméně já osobně jsem v ní žádný podstatný rozdíl, oproti werewolfovské verzi nenašel a myslím, že je zde vložena naprosto zbytečně! Třetí věcí je zdařilá předělávka písně Petra Nováka Pokoj č.26, která je pěkným, svižnějším rozjezdem. Následující skladby "Valpurgina noc", "Smutné časy", "Starý hrabě", "Agens", "Bílá paní", "Vampir song", "Čas čarodějnic", "Romance noci" a "Obřad za Mrtvé", tvoří již zmíněné, nevydané album Vampire Songs For Agens. Deska je zvukově jemnější, kytarová, se základními poznávacími prvky gotického rocku, obohacena netradičně saxofonem, jenž dotváří velice krásnou a zajímavou undergroundovou atmosféru! Mladičký hlas Petra Štěpána, méně kvalitní zvuk a celkové pojetí desky dává poznat, že se jedná skutečně o nahrávku vytvořenou před debutním albem "Amulet". Další skladby "Dogy na Baskervillu" a skvělý "Mystic Funeral" jsou trošku tvrdší a již bez saxofonu, zřejmě z pozdějžích let tvorby kapely (ze kterých, to zde žel uvedeno není). Závěr desky opět patří skladbě "Stigmata Vampire (Blood and Erotic)", která je nyní v rozvinutější (téměř desetiminutové), pozměněné a zdařilé verzi.
Mě osobně celá tato deska, jejíž celkový čas je zhruba 74 minut, velmi potěšila a okouzlila. Hodnotím ji tudíž jako velice zdařilý počin, který všechny fanoušky určitě potěší! Byla by opravdu obrovská škoda, kdyby skladby jako "Valpurgina noc", "Agens", "Bílá paní" atd. zůstaly ukryty jen v temných a zaprášených gotických archivech! Na závěr bych k tomu všemu dodal jen citát Petra Štěpána, uvedeného na obalu desky:
"V prachu času my spatřili své vlastní stopy." 4.4.2011 (sekersson [8/10])



Article | XIII. STOLETÍ - Vampire Songs (Tajemství gotických archivů) (2005) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me