GWAR - This Toilet Earth (1994)


"This Toilet Earth" je název páté řadové desky americké kapely GWAR. Tato banda má od svého vzniku v roce 1984 na svém kontě již 13 studiových nahrávek. Stylově těžko zařaditelní s vlivy HC, punku, thrashe, rock´n´rollu, comedy rocku atd. Tuto lehce ulítlou kapelu založila parta studentů umění, vyžívající se převážně ve vytváření bizardních hororových kostýmů a neméně zvrhlé a zároveň humorné pódiové show. Muzikální vlohy tím však rozhodně omezeny nejsou a je vidět, že tato "kosmická monstra" ví, co a jak se svými nástroji dělat! Nejednou se díky svým politickým, náboženským či sexuálním narážkám dostali i do roztržky se zákonem (což v puritánské společnosti Spojených států není až takový problém), ale každý, kdo GWAR alespoň trošku zná, ví, že v jejich případě jde hlavně o břitký a černý humor.
Deska "This Toilet Earth" vyšla v roce 1994, nejprve pod patronátem vydavatelství Priority Records, ale posléze se kapely ujala firma Metal Blade Records a já osobně vlastním CD už s jejich gilotinovým logem. Desku produkoval Scott Wolfe a nahrána byla v osmičlenné sestavě.
Obal desky zdobí "Gwaři" v plné své kráse, kterak przní naši milovanou modrou planetu. Několika stránkový booklet je vyzdoben mnoha zvrhle komickými a brutálními, černobílými, komixovými kresbami. Jednotliví členové pod jmény: Flattus Maximus, Sexecutioner, Jizmak da Gusha, Slymenstra Hymen (ano je tam i bytost zřejmě ženského pohlaví), Oderus Urungus, Beefcake the Mighty, Balzac a Sleazy P. Martini, prezentují své osobnosti formou vyplněných dotazníků po vnějších stranách každé stránky bookletu a stojí jistě za přečtení, nicméně objektivní informace zde rozhodně nečekejte.
Po spuštění kotouče na posluchače čeká cca 45 minut skvělé a originální muziky, která se nedá připodobnit snad k ničemu, co je mé osobně známé. Zkrátka GWAR!!! Úvodní song "Saddam A Go-Go" začíná ječícími trumpetami, které jsou pak bezchybně zasazeny do celé skladby a činí z ní velice chytlavou a zajímavou úvodní věc. Následují energické vypalovačky "Penis I See", "Eat Steel" (s baskytaristou u mikrofonu) a punk rock´n´rollová záležitost "Jack The World". Poté se tempo poněkud uklidní v zlověstnou skladbu "Sonderkommando", aby poté set pokračoval trošku svižněji v "Bad Bad Men" a "Pepperoni". Osmá věc "The Insidious Soliloquy Of Skulheadface" přináší (mimo velice zajímavé takřka shakespearovské angličtiny v úvodu) na změny a zvraty bohatou skladbu. Teatrální úlety s klavírem, sborové zpěvy, jazzové vsuvky a cirkusové blbnutí přejdou v plnohodnotný závěr! "B.D.F."" je zkratkou v pořadí další, svižnější věci a znamená "Baby Dick Fuck", jenž po kratinké pauze přechází do nářezu s názvem "Fight". A opět je zde zvolnění a s ním vážně znějící "The Issue Of Tissue (Spacecake)". Dvanáctka je pak tajemnější, pomalejší a hlavně rockovější záležitost "Pocket Pool" s krásným kytarovým sólem v závěru. Hned na to je svižně vystřídána rock´n´rollovou vypalovačkou "Slap U Around", samozřejmě lehce ujetou dle receptu z kuchařky GWAR. "Krak Down" a "Filthy Flow" jsou rychlé energické věci, které vás jistě nenechají v klidu sedět a závěrečná skladba "The Obliteration Of Flab Quarv 7" v sobě střídá pomalejší tempo s rychlým ve spravedlivém poměru a okořeněná je například zvukem střílejícího kulometu.
Celkový zvuk desky je ostrý, energický a pěkně přehledný. Nabroušené kytary, kovová a výrazná basa, přesně tepající strojovna bicí soupravy a do toho specifické vokály, které si opravdu nelze s nikým jiným splést. Plný počet bodů dávám bez sebemenšího zaváhání a na svou odpovědnost vřele doporučuji! Ze všech desek, které od Gwarů znám je tato pro mě rozhodně nejlepší. 17.3.2011 (sekersson [10/10])



Article | GWAR - This Toilet Earth (1994) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me