ALEŠ BRICHTA na svém novém CD kritizuje politiky


Rockový zpěvák ALEŠ BRICHTA na novém albu "Údolí sviní" ve svých textech kritizuje politiku. Například skladba "Pan K. Lousek" je otevřenou narážkou na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), "I.N.R.I." vyjadřuje autorův postoj k církevním restitucím a "Jen počkej zajíci!" je kritikou komunismu. Album natočené kapelou ALEŠ BRICHTA PROJECT, které provází koncertní turné, včera pokřtili v pražském Megastore Bontonland. 

"Mám radost z toho, že mě to album nenudí, přestože člověk většinou po natáčení a masterování nechce o té hudbě ani slyšet. Ale já mám cédéčko "Údolí sviní" v přehrávači v autě," řekl ČTK Brichta.

Přestože to neříká přímo, píseň "Pan K. Lousek" je o současném ministrovi financí. "Pane K. Lousku, nemám na housku, ale gripeny, za dobrý ceny. Máme dvě nuly, zato pandury, kšefty s padáky, vyšly nám taky...," zpívá Brichta, který se podle svých slov na pódiu "musí vyřvat" ze špatných pocitů ze současné politické situace.

Brichta na albu opět po čase spolupracuje s bubeníkem Štěpánem Smetáčkem. Nejvíce písní napsali kytaristé David Vaněk a Zbyněk Haase, baskytarista Lukáš Varaja přispěl hudbou ke skladbě "Pan K. Lousek", jednu píseň dodal také hostující Ota Hereš z Alkeholu. Všechny texty napsal Brichta.

Nahrávka vychází čtyři roky po albu "Deratizer". které má podle některých lidí rasistický nádech. Skladba s refrénem "Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kola, už by to vyřešit měl, nějakej deratizer" zkoumala policie, zda nejde o trestný čin. Nikoho neobvinila. Nařčení, že je rasistický, Brichta označuje za nesmysl. Podle něj je píseň namířena proti politikům.

Třiapadesátiletý Brichta je absolventem pražské Vysoké školy ekonomické, obor zahraniční obchod. Byl zakládajícím členem a frontmanem slavné metalové skupiny ARAKAIN, kterou po rovných 20 letech, v roce 2002, po vzájemných neshodách opustil.

Na své sólové dráze pak natočil řadu alb: "Růže pro Algernon", "Ráno ve dveřích Armády spásy", "Hledač pokladů", "American Bull" nebo "Anděl posledního soudu". Poté vystupoval s vlastní kapelou ABBand. V roce 2008 byl posluchači Radia Beat zvolen v kategorii "Osobnost" do Beatové síně slávy. Před třemi lety s ABBandem natočil album "Grizzly", nahrávka však nebyla k dostání v běžných obchodech, byla určena pro propagaci na zahraniční trh.

 

24.4.2013 (ČTK)



Article | ALEŠ BRICHTA na svém novém CD kritizuje politiky • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me