MONUMENTAL TORMENT - Element Of Chaos (2011)


"...ale dokud žijem, rychlost vítězí...", zpíval kdysi Marcel "Pípa" Novotný v populární písničce Kryptoru. V porno branži, kde se později pohyboval, není rychlost asi moc vítaná, v metalové extrémní hudbě je to však stále konstanta, na kterou přísahají další a další kapely. Když se rychlost spojí ještě s technikou, brutalitou a zručnými muzikanty, vznikají perly typu Origin či Brain Drill, anebo právě Monumental Torment z Tveru, kteří mají ke zmiňovaným blízko.
Ruští molodci jsou na startu své kariéry, a našlápnuto mají řádně. V roce 2009 se duo Artem Gultaev a Ioann Komkov rozhodli k založení skupiny, vokalistu našli v osobě Lloyda Mooreho z Phoenixu (proč si nenašli někoho vhodného trochu blíže své domovině ví asi jen oni sami)a mohlo se začít. V únoru 2010 vzniká vlastním nákladem vydané EP "Oppression Submission", po jehož kladném přijetí kritikou i posluchači nic nebrání vzniku první velké placky pod názvem "Element of Chaos", tentokrát už zaštítěné vydavatelskou firmou SFC Records.
Debutní materiál se nese v duchu rychlého brutálního tech-deathu s velkým množstvím "fast blast beats" sypaček, které na rozdíl od výše zmíněných veličin má na starosti bicí automat, který je však nastaven velice šikovně a nepůsobí rušivě ani monotónně. Ne zrovna standardním v téhle hudbě je i občasné využití klavíru, který je např. na začátku skladby "Mental Slavery" spuštěn z pořádně prudkého kopečka. Peláší se opravdu o sto šest, i když takový extrém jako např. poslední Brain Drill to není, docela často se zvolní a najde se čas i na nějakou tu melodii, vyhrávku či dokonce sólo. Příkladem budiž skladba "Paradox", která díky promyšlené kompoziční struktuře patří k vrcholu alba. To profičí ušima raz dva a najednou je tu konec v podobě outra "Last Voice of Future" a zmasakrovaný posluchač dostane šanci k vzpamatování, a k opětovnému stisknutí tlačítka "Play", aby si znovu a znovu nechal propleskávat uši. No, věřím, že se Monumental Torment ve stále větší konkurenci neztratí a připraví nám ještě nejeden hudební výprask. Držím palce. 16.1.2011 (prepil [8/10])



Article | MONUMENTAL TORMENT - Element Of Chaos (2011) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me