KORN - Korn III: Remember Who You Are (2010)


13. července vyšlo deváté album Korn - "Korn III - Remember Who Are You". Titul, který rozpoutal spousty otázek, proč zrovna Korn III. Jak uvedl ve svém rozhovoru baskytarista skupiny Fieldy: "Deska je pokračováním prvních dvou alb a Korn III znamená, že jde o třetí desku v pořadí, na které se podílí Ross Robinson."
Možná tomu je skutečně tak a skupina se chtěla zvukem a způsobem nahrávání (analogový záznam hudby) přiblížit době, kdy vznikaly jejich první desky "Korn" a "Life is Peachy". Pro některé tolik úspěšné. Po předchozím albu "Untitled", vydané v roce 2007, se kapela musela blýsknout něčím zajímavějším než byl její předchůdce, jenž byl oceněn jen zlatou deskou. Což u Korn je nejhorší ocenění za posledních pět let. Do roku 2005 byla jejich každá deska totiž oceněna platinovou deskou. Album "Follow The Leader" z roku 1998 dokonce pěti platinovými deskami v USA, nepočítaje dvěma v Austrálii a Kanadě.
Názorů je spousty, ale deska vyšla a je tady.
Po krátkém intru přichází "Oildale (Leave me Alone)", typické "Kornovské" riffy s rozdrnčenou basou se do nás pustí již v úvodu skladby. Ano, jsou to ony, tak typické a k rozpoznání jasné postupy, které se líbí. Jejich první singl z nové desky je opravdu trefným začátkem této desky. Druhá "Pop a Pill" je neskutečně nabitá energií, kdo má rád prvopočátky této kapely bude nadšen. A další "Fear Is a Place to Live" je jen příkladem toho, že se Korn v určitém směru vrátili o kus dozadu, i když svým melodickým refrénem tato skladba patří i do období "Take a Look in the Mirror" z roku 2003. Bláznivá "Move On" jakoby byla vytržena přímo z Jonathanovi mysli z období drogové závislosti. "Lead the Parade" je nevypočitatelná skladba plná rozruchu a bláznivých Jonathanových hlasových výpadů. Maníka slyšící na přezdívku HIV (tetování na levém rameni) "Let the Guilt Go", nás vrací do let 90-tých, do míst, kde Korn začali. Kde tato pětičlenná sebranka vyrukovala s pořádnou porcí mixu rapu, hardcoru a metalu. Jonathan ve svých velice osobních autobiografických textech s nevídanou emotivností obnažoval své zmařené dětství a také permanentní traumata, jež ho doprovázela od dob, co přijal místo asistenta coronera v Kern County, kde na pitevním stole vídával desítky obětí různých nehod a také násilnických činů. Všechny šokovaly především ultrahutným kytarovým zvukem s hluboce podladěnými sedmistrunnými kytarami a "kopákovitou" basou. "The Past" - příjemné bicí a brblající basa doprovázená patetickým vokálem. Střed pak vyplněn hutným zvukem kytar. Možná nejzajímavější věc na albu. Devátá "Never Around", patří do těch, kde od začátku skladby je vše jasné, skoro předvídatelné postupy. Nic nevybočuje, nic nepřekvapí. Ve skladbě "Are You Ready to Live?" jakoby viděl špínu a cítil neklid v duši. Jeho mysl si s ním zahrává, nedokáže se ovládat. V závěrečné "Holding All These Lies" se nás kňourající hlas pokouší dostat zpět do reality našeho světa, ve kterém žijeme. Nic pozitivního, kazící se mravy, lži a bolest... Tóny této poslední skladby na tomto albu se převalují sem a tam jakoby bez cíle, bez místa určení. Jonathan plánoval, že vytvoří koncepční album, nakonec od toho upustil a jeho texty se opět zaměřují na špatné věci v dnešním světě.
Album "Korn III - Remember Who Are You" je velmi rozmanité a má určitě několik zajímavých momentů, které stojí za to si poslechnout. Ale možná nesplní požadavky takových alb jako nejdrašší "čtyřmilionovo-dolarové" album "Untouchables" či "Take A Look In the Mirror"...
Možná jejich vývoj směřuje jinam a po odchodu kytaristy Briana "Head" Welche hledá ten správný směr, kterým se vydá. Během této cesty určitě skupina získá nové fanoušky, ale možná i ztratí něco ze svého kouzla z let minulých. 14.1.2011 (powerhome [9/10])



Article | KORN - Korn III: Remember Who You Are (2010) • Deadzine.eu





© 2024 Deadzine.eu
deadzine[at]proton.me